Spring til indhold

Inspirationshistorie

Den perfekte overgang fra studie til arbejdsliv

Lagt online: 11.12.2014

Jakobs besøg på Karrieremessen blev banebrydende for den karriere, han netop har påbegyndt. Det var her, han fik øjnene op for det graduate-program hos NNIT, som han nu er en del af. Han har derigennem fået en personlig mentor, og i løbet af de 18 måneder, graduate-programmet varer, vil han få bred praktisk erfaring evt. kombineret med ophold på et af NNIT’s internationale kontorer. Det er med Jakobs egne ord ”en perfekt måde at starte karrieren på”.

Inspirationshistorie

Den perfekte overgang fra studie til arbejdsliv

Lagt online: 11.12.2014

Jakobs besøg på Karrieremessen blev banebrydende for den karriere, han netop har påbegyndt. Det var her, han fik øjnene op for det graduate-program hos NNIT, som han nu er en del af. Han har derigennem fået en personlig mentor, og i løbet af de 18 måneder, graduate-programmet varer, vil han få bred praktisk erfaring evt. kombineret med ophold på et af NNIT’s internationale kontorer. Det er med Jakobs egne ord ”en perfekt måde at starte karrieren på”.

OM JAKOB ROUTHE

  • Alder: 28 år
  • Uddannelse: Sundhedsteknologi på AAU i Aalborg
  • Dimittendår: 2012
  • Job: Graduate, Life Science Consultant i NNIT A/S.

Læs om Jakobs videre karriere på alumni.aau.dk.

Jakob beskriver tiden umiddelbart efter sin specialeeksamen:

Det var en utrolig stor lettelse at være færdig. Men det var også spændende pludselig ikke at vide, hvad der nu skulle ske, og hvor pokker man ville ende henne. Hele verden står jo åben for en, når man er færdig!

Jakob Routhe

Et godt tilbud

Det varede imidlertid ikke ret lang tid, før Jakob vidste, hvilken retning karriereforløbet skulle gå.

”Allerede 3 dage efter jeg havde været til eksamen, blev jeg ringet op af NNIT og tilbudt at starte i graduate-programmet. Det kunne jeg ikke sige nej til. Jeg skulle starte til september og havde derfor 2 måneders – synes jeg selv – velfortjent sommerferie. Jeg var bl.a. på Roskilde Festival og på roadtrip i Spanien: Tyrefestivalen ’San Fermin Running of the Bulls’ og de spanske strande. Det var godt med en pause, inden jeg skulle starte med at arbejde. Det kan bestemt anbefales”.

 

Karrieremessen som øjenåbner

Det var på Karrieremessen, at Jakob blev opmærksom på stillingsopslaget til NNIT’s graduate-program. Jakob blev positivt overrasket over udbyttet af at gå på karrieremesser. Han fortæller:

”Jeg fik øjnene op for de mange jobmuligheder. Jeg fik også netværket med tidligere studerende og hørt om deres erfaringer".

Jeg havde ikke regnet med, at udbyttet ved at gå til karrieremesserne ville være så stort og i den grad ville åbne mine øjne for mulighederne.

Jakob Routhe

Jakob supplerede sine besøg på karrieremesserne i henholdsvis Aalborg og København med jobsøgnings- og cv-kurser:

”Det er et must, hvis man vil forbedre sine jobsøgningsevner. Jeg blev inviteret til jobsamtale midt i specialeskrivningen. Det var min første og eneste jobansøgning, men jeg brugte de ting, jeg havde lært på kurser og fik nogle venner til at kigge på den og komme med feedback. I ansøgningen fokuserede jeg meget på personlighed og på min motivation for at søge – jeg fortalte, at jeg virkelig gerne ville det her og hvorfor. Og det var åbenbart nok til at blive valgt blandt flere hundrede ansøgninger”.

Til samtalen oplevede Jakob til sin overraskelse, at der var mere fokus på hans personlighed end på hans faglige kompetencer.

 

Fra scratch, men med gode kompetencer

Det har taget Jakob lidt tid at vænne sig til ikke udelukkende at være sammen med unge mennesker hele tiden. I pauserne på studiet var temaet ofte den seneste eller den kommende fest, hvor det omkring frokostbordet på arbejdspladsen er børn og hverdagsting.

Jakob har dog oplevet, at overgangen fra studie til arbejdsliv er gået problemfrit. Han fortæller:

De AAU-kompetencer, jeg har opnået gennem fem års studie, har været guld værd.

Jakob Routhe

"Erfaringen fra mine projekter og mit praktikophold på The Australian Institute of Health Innovation (AIHI) i Sydney gjorde, at overgangen fra studie- til arbejdsliv er gået godt – og hurtigere end jeg troede var muligt. Mit kendskab til projektstyring og gruppearbejde minder en del om den måde, man arbejder på i en virksomhed. Men man starter alligevel fra scratch! Der er mange nye ting, der skal læres fra bunden. Her er evnen til at opsuge ny viden og lære nyt stof på rekordtid en af de vigtigste kompetencer, som jeg har taget med mig fra AAU."

"Og så er jeg utrolig glad for, at jeg er endt inden for et felt, hvor jeg føler, at min uddannelse inden for Sundhedsteknologi kan bruges i praksis. Jeg er blevet overrasket over det ansvar og den tiltro, der er til én, når man starter som ny. Der bliver ikke set anderledes på mig, bare fordi jeg er ung og nyuddannet. Jeg har været med på store internationale projekter for Novo Nordisk og andre farmaceutiske virksomheder, der har betydning for utrolig mange mennesker. Mange har nok den tro, at man som graduate bare bliver placeret rundt omkring for at observere andre og stå i vejen. Men det er ikke er tilfældet. Derfor kan det helt sikkert anbefales nyuddannede at søge graduate- og traineestillinger. Det den perfekte overgang fra studiet til arbejdslivet”.

 

Gode råd

Med afsæt i sine egne erfaringer giver Jakob 3 gode råd til dig:

1.

Brug tid på at sælge din personlighed. Det gør du ved at have fokus på at gøre din ansøgning personlig. De menneskelige egenskaber og personlighed er vigtigere end de faglige, når du søger job.

2.

Vis/fortæl hvor meget du brænder for det, og at du virkelig gerne vil det her. Din motivation er afgørende for, at du kan fremstå som en interessant kandidat til et job.

3.

Hjælp hinanden fra studiet. Lad være med at se på hinanden på AAU som konkurrenter, for husk at jo flere fra AAU, der bliver ansat rundt omkring i landet jo bedre.

Andre råd

  • Det er vigtigt at være ærlig. Man har ikke nødvendigvis svaret på alt, men man er klar til at kaste sig ud i tingene.
  • Husk ansøgningen er kun en ansøgning om at komme til samtale.
  • Snak med tidligere studerende.
  • Kom tidligt i gang med at undersøge jobmuligheder og jobsøgningen. Start ½-1 år før dimissionen.
  • Vær fleksibel, åben overfor alt hvad der kan lade sig gøre. Jo mere fleksibel og åben man er, jo flere spændende jobmuligheder venter der.