Spring til indhold

Forskellige typer jobs

Dit første job

Der findes flere forskellige former for ansættelser end bare den "normale" faste fuldtidsstilling. Men hvilke jobs er det, og hvad er fordelene og ulemperne? Kan et graduate program være den rigtige start på arbejdsmarkedet for dig?

Forskellige typer jobs

Dit første job

Der findes flere forskellige former for ansættelser end bare den "normale" faste fuldtidsstilling. Men hvilke jobs er det, og hvad er fordelene og ulemperne? Kan et graduate program være den rigtige start på arbejdsmarkedet for dig?

Før i tiden var det mest almindelige, at man blev ansat i et fast job, og at man så måske endda var der, til man skulle på pension. Sådan er det ikke længere. Der findes mange andre jobtyper, og du har også forskellige måder at tilbyde en virksomhed din arbejdskraft.
For mange fører en tids- eller omfangsbegrænset stilling til en fast stilling. Det er nemlig din chance for at gøre indtryk.

Der er ikke én jobtype, der er bedre end andre. Ønsker og forventninger er helt individuelle, og der er fordele og ulemper ved alt.

Hvilken type job, der er det perfekte for dig, afhænger af dig og dine præferencer. Så det kan være en god idé at få indsigt i, hvordan du har det med forskellige arbejdssituationer, og hvordan du kan hjælpe dig selv i situationer, du måske ikke foretrækker.

Typer af job - hvad kendetegner dem?

Ikke-ordinære job

Et ordinært job er et helt almindeligt lønnet job.

Et ikke-ordinært job er et job, hvor arbejdsgiveren ikke skal betale fuld løn til dig - fx løntilskud eller virksomhedspraktik. Som nyuddannet kan det være en god måde at netværk og praktisk erfaring – og måske kan det føre til et ordinært job.

 

Tilskudsordninger

Der findes forskellige tilskudsordninger, der kan hjælpe dig og virksomheden økonomisk i forbindelse med en evt. ansættelse. Spørg jobcentret eller din a-kasse for info om, hvilke tilskudsordninger, som er relevante for dig.

Tilskudsordninger

Graduate-programmer

I et graduate-program kan du prøve kræfter af i flere forskellige afdelinger i den samme virksomhed. En graduate-stilling er målrettet nyuddannede, og derfor er du ikke i konkurrence med dem med erfaring. Men er det det rette for dig, og hvordan søger du?

Graduate-programmer er for ambitiøse og målrettede nyuddannede. Det er stillinger, der kræver noget ekstra både at søge, at få og at være i. Nogle taler om graduates som fremtidens nøglemedarbejdere.

Der findes mange forskellige graduate-programmer. Det er typisk inden for it, ingeniør, business, marketing, men der er også graduate-stillinger for samfundsfaglige kandidater.

Hvad er en graduate-stilling?

En graduate-stilling er for nyuddannede, og derfor er du ikke i konkurrence med dem med mange års erfaring inden for området. Men det er ikke nemmere at få en graduate-stilling: Der er stor konkurrence, og virksomhederne er på udkig efter de allerdygtigste – med andre ord er graduate-stillinger for de udvalgte.

  • Graduate-stillinger er tidsbegrænsede.
  • Du kommer rundt i forskellige afdelinger i  virksomheden.
  • Ansættelsens varighed og antallet af rotationer varierer.
  • Varer typisk 2 år og har 4 rotationer af hvert ½ års varighed.

Det er typisk virksomheden, der vælger, hvilken afdeling graduaten skal indlede sit forløb i. Man har som graduate ofte indflydelse på, hvilke afdelinger de øvrige rotationer skal foregå i. Nogle gange kommer man til udlandet i forløbet.

Værd at vide...

... om graduate-stillinger
Hvad er fremtidsudsigterne, hvis man er graduate?
Når de helt rigtige kandidater er fundet, kan de se frem til et forløb, hvor de opnår en bred viden om virksomheden og opbygger et stort netværk. De får masser af udfordringer, store muligheder og stor indflydelse – ikke mindst på deres egen karriere. Der arbejdes i høj grad med projektledelse, som studerende fra AAU allerede har godt kendskab til. I flere sammenhænge nævnes graduates som fremtidens nøglemedarbejdere.
Hvor kan jeg finde opslagene til graduate-stillingerne?
Led i de forskellige jobbanker for at finde de aktuelle opslag:
  • AAU Jobbank: Her kan du lave en søgning specifikt på graduate programmer inden for din faglighed
  • Graduate program overview på Jobindex: Her kan du finde beskrivelser af forskellige graduate-programmer
  • Derudover kan du også kigge på hjemmesiderne for de specifikke virksomheder, du er interesseret i.