Spring til indhold

Jobsamtale

En vigtig del af jobsøgningsprocessen er jobsamtalen. Hvis du er nået hertil, er du allerede nået langt. Men hvordan kan du bedst forberede dig til en jobsamtale? Og hvad betyder det for dig, hvis en virksomhed bruger personprofiler eller assessment days som et led i ansættelsesprocessen?

Jobsamtale

En vigtig del af jobsøgningsprocessen er jobsamtalen. Hvis du er nået hertil, er du allerede nået langt. Men hvordan kan du bedst forberede dig til en jobsamtale? Og hvad betyder det for dig, hvis en virksomhed bruger personprofiler eller assessment days som et led i ansættelsesprocessen?

Du er allerede godt på vej!

Hvis du bliver inviteret til en jobsamtale, har du gjort dig fortjent til det – enten ved at have skrevet en god ansøgning og et godt cv eller af anden vej at have givet et indtryk af, at du vil passe godt til stillingen.

En del af jobsamtalen handler om kemi mellem dig og ansættelsesudvalget. Den del kan være svær at ændre på.

Men der er mange andre elementer af jobsamtalen, som du kan forberede dig på og arbejde med.

Hvad skal jeg huske til jobsamtalen?

Der er nogle ”skikke”, når det kommer til jobsamtaler. Vi hører mange af dem igen og igen. Her kommer nogle af dem:
Tag tøj på, der afspejler virksomhedens "dress code"
Du skal ikke komme i shorts og Metallica-t-shirt fra 1988, hvis du kan se på billeder fra virksomheden, at folk normalt har skjorter på. Omvendt skal du heller ikke tage slips på, hvis det ser ud til, at normalen er skjorte uden slips. I andre tilfælde kan en forvasket band-t-shirt være det rigtige valg.
Kom til tiden, men ikke lang tid før
Det giver sig selv, at du ikke skal komme for sent til en samtale – men det er ikke nødvendigvis godt, at komme vildt lang tid i forvejen. Det kan nemlig betyde, at du støder på nogle af de andre kandidater, og det er der nogle arbejdsgivere, der helst vil undgå. En tommelfingerregel er at komme 10 minutter før, og hvis man er i rigtig god tid, kan et tip være at vente lidt udenfor, inden man går ind.
Medbring noter og jobopslag, ansøgning og cv
Det kan være rart at have et papir at tale ud fra, når du nu har forberedt dig til samtalen - og vi hører også, at det generelt virker velforberedt at have materiale med til samtalen. Papirerne kan også hjælpe dig med at huske, hvad du har nævnt i din ansøgning og dit cv, så du undgår for mange gentagelser eller udeladelser. Tag også gerne gode anbefalinger med, som du gerne vil vise frem. Hvis du har glemt at gemme jobopslaget, og det nu er forsvundet fra hjemmesiden, kan du måske finde det på Jobindex' arkiv.
Jobindex' arkiv
Du må gerne mene noget fagligt
Du skal selvfølgelig tænke over, hvor potentielt sprængfarligt dit udsagn er. Det er ikke meningen, at det skal provokere - det skal vise indsigt og perspektiv, ligesom din ansøgning har gjort.
Vær dig selv
Det er den ældste kliché, for det er skidesvært at være sig selv i en situation, man gerne vil have går godt. Men der findes mange strategier for at ”finde sig selv” – fx kan du sætte dig og lytte til noget musik, der får dig til at slappe af – bare lige fem minutter - før det hele begynder.
Det er det faktum, at du er dig, der gør dig unik – ikke alt muligt glimmer og hejs udenom - husk det!
Samtalen begynder allerede før du går ind i receptionen
Det er ikke kun ved samtalebordet, at din potentielle arbejdsgiver danner sig et billede af dig. Tænk også over, hvad du udstråler, fx når du bliver bedt om at vente, til det bliver din tur.
Find ud af, hvad du egentlig skal lave
Du har sandsynligvis en stor viden om virksomheden og dens værdier, strategier og alt muligt andet, men hvor konkret kender du opgaverne i det job, du sidder til en samtale om? Grib muligheden for at blive klogere i løbet af samtalen, så er det også nemmere at tale om, hvordan du konkret vil løse opgaverne; du vil kunne forberede dig til, du skal begynde på jobbet.

Tips til spørgsmålene til en jobsamtale

Personprofiler

Mange virksomheder bruger personprofiler som fx DiSC, Garuda, Insights og Neo-pir i deres rekruttering af nye medarbejdere. Det er ikke meningen, at profilerne skal bruges til at ”putte folk i kasser”. De kan give en rigtig god (selv)indsigt i din arbejdsadfærd, og det kan danne grundlag for en dialog om, hvordan du trives med bestemte arbejdsformer og -opgaver, og hvordan du er som kollega og medarbejder.

Hvad er personprofiler?

Personprofiler kan hjælpe virksomhederne til at finde det bedst mulige match til stillingen. Det er nemlig ikke kun dine faglige kompetencer, det handler om, når du søger job. Det handler også om din personlighed – hvordan trives du med at arbejde, hvordan reagerer du på forskellige situationer, og passer dette ind i teamet og den stilling, du har søgt?

3 facts om personprofiler:

1.

Intet rigtigt eller forkert

Der er ikke nogen profiltype, der er bedre end andre, og det er ikke en test, hvor du kan dumpe eller svare forkert.

2.

De gør dig klogere på dig selv

Personprofilerne kan gøre dig blive klogere på dine adfærdmønstre og foretrukne arbejdsmetoder, og de giver et sprog til at tale om adfærd.

3.

De viser matchet

Profilerne bruges til at finde det bedste match både for virksomheden og for dig.

Assessment days

Nogle virksomheder bruger assessment days, når de ansætter nye medarbejdere. Det er en slags udvidet jobsamtale. På en assessment day vil du typisk sammen med andre ansøgere skulle lave forskellige opgaver og tests, der kan give arbejdsgiveren en idé om, hvordan du er som medarbejder - fx hvordan du samarbejder med andre og håndterer tidspres.

Assessment days er aldrig første skridt i rekrutteringsprocessen, så der skal arbejdes for at nå dertil. Udover ansøgning, cv osv. kan det også være, at du skal lave fx videoansøgning, IQ-test, personprofiler eller teamwork-profiler.

Der er stor forskel på, hvad der sker på assessment days, afhænging af hvilken type job der er tale om. Her vil vi give dig et indtryk af, hvad du kan forvente, og hvad du skal forberede dig på.

Assessment days - Monika's experiences and advice for you

Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing

Assessment days - Monika's experiences and advice for you

Få en snak med AAU Karriere

Under hele din tid som studerende på AAU kan du gratis få karrierevejledning om alt, der har med din karriere at gøre. Du er måske i tvivl om, hvad du kan med din uddannelse, hvordan du kan sætte ord på dine kompetencer, eller måske har du brug for professionelle øjne på dit cv.

Kontakt karrierevejlederne og få en snak om lige præcis det, du har brug for.