Spring til indhold

Et semesters praktik

Projekt­orienteret forløb

Det har stor værdi på dit cv, at du har samarbejdet med en virksomhed, fx ved at have været et semester i en virksomhed. Det kan give dig den første forsmag på jobsøgning og arbejdslivet. Men hvad skal du være opmærksom på, hvordan får du mest muligt ud af dit projektorienterede forløb, hvad hvis du vil til udlandet, og skal du underskrive en kontrakt?

Et semesters praktik

Projekt­orienteret forløb

Det har stor værdi på dit cv, at du har samarbejdet med en virksomhed, fx ved at have været et semester i en virksomhed. Det kan give dig den første forsmag på jobsøgning og arbejdslivet. Men hvad skal du være opmærksom på, hvordan får du mest muligt ud af dit projektorienterede forløb, hvad hvis du vil til udlandet, og skal du underskrive en kontrakt?

Hvad får jeg ud af at tage i projektorienteret forløb?

Du kan bl.a.:

  • Styrke din faglige selvtillid og selvforståelse
  • Få erfaring, du senere kan slå på i din jobsøgning
  • Få netværk, der kan blive nyttigt senere
  • Få indblik i et bestemt sprog, en arbejdskultur og forretningsforståelse
  • Blive klogere på, hvad du godt (og ikke) kunne tænke dig at arbejde med

Uanset hvad, lærer du en masse af at afprøve dig selv og din viden i praksis.

Omkring 20 - 25 % af projektorienterede forløb fører til et specialesamarbejde og måske endda senere et job

Hvad er projektorienteret forløb?

"Projektorienteret forløb" er det formelle navn for praktik, hvor du tilbringer et helt semester hos en arbejdsplads - typisk på 9. semester. På universitetet kaldes det projektorienteret forløb.

I et projektorienteret forløber du fysisk til stede i virksomheden. Du arbejder sammen med virksomhedens ansatte og har dine egne opgaver, som tager udgangspunkt i din uddannelse og din opgave.

3-5 måneder varer forløbet typisk.

Projektorienteret forløb er en integreret del af mange uddannelser på AAU. Du kan se, hvilke specifikke krav der er til det projektorienteret forløb på dit studie, i din studieordning.

Hvordan kommer jeg i gang med at søge projektorienteret forløb?

Hvor kan jeg lære mere?

Online kurset hjælper dig i gang med praktiksøgningen

I AAU KarrierE-læring kan du bl.a. lære om cv og ansøgning og hvordan du kan forstå et jobopslag eller søge uopfordret.

  • Find forstå jobopslaget i modul 5.4
  • Find uopfordret jobsøgning i modul 5.6
  • Find cv og ansøgning i modul 6.2 og 6.3

Læs om online kurset AAU KarrierE-læring og login

Projektorienteret forløb i udlandet

Der er både fordele og ulemper ved at tage i projektorienteret forløb i udlandet. Det kommer meget an på, hvad du gerne vil på længere bane - og det kan jo være svært at sige allerede nu. Det er netop dét, forløbet kan hjælpe dig med at blive klogere på.

Hvis du er i projektorienteret forløb i Danmark, får du styrket dit lokale netværk, som du kan bruge i din jobsøgning efter endt studie. Når du er i projektorienteret forløb i udlandet, kan du få et godt internationalt netværk, der kan åbne døre, hvis du efterfølgende ønsker dig en international karriere.

Men uanset hvad får du sikkert en masse nye kompetencer, du kan skrive på cv'et og vinkle mod forskellige job i både Danmark og udlandet.

Praktik i egen startup

Du kan også tage i projektorienteret forløb i din egen startup, hvis du er nysgerrig på livet som iværksætter og har en idé fra dit studie, som du overvejer at gøre til en forretning. Det er et praktisk alternativ til den normale virksomhedspraktik, hvor du kan udforske dine kompetencer inden for entreprenørskab og iværksætteri. På en 37-timers uge får du mulighed for at arbejde sammen med andre studerende i samme situation som dig, hvor du kan diskutere idéer, lære af andres erfaringer og udvide dit netværk.

Praktik i egen startup kan være dit første skridt på din iværksætterrejse eller et forløb, der gør dig klogere på dig selv. Uanset forbereder det dig på det fremtidige arbejdsmarked – hvad enten du vælger at starte din egen virksomhed eller ej.

Læs mere om Praktik i egen startup, og hvordan du kommer i gang med at søge.

Få mest ud af dit projektorienterede forløb

For at få mest ud af dit projektorienterede forløb er der en række forskellige ting du kan gøre både før, under og efter. 

Få en snak med AAU Karriere

Under hele din tid som studerende på AAU kan du gratis få karrierevejledning om alt, der har med din karriere at gøre. Du er måske i tvivl om, hvad du kan med din uddannelse, hvordan du kan sætte ord på dine kompetencer, eller måske har du brug for professionelle øjne på dit cv.

Kontakt karrierevejlederne og få en snak om lige præcis det, du har brug for.