Spring til indhold

Inspirationshistorie

Trædesten på vej til jobbet

Lagt online: 18.01.2021

Julie har læst Spansk og Internationale Studier plus Culture, Communication and Globalization. Det faldt hende helt naturligt, at hun i løbet af sin uddannelse skulle bo og studere et semester i udlandet, nærmere bestemt Argentina. Udlandsopholdet blev én af de trædesten, der førte til det første job for Julie.

Inspirationshistorie

Trædesten på vej til jobbet

Lagt online: 18.01.2021

Julie har læst Spansk og Internationale Studier plus Culture, Communication and Globalization. Det faldt hende helt naturligt, at hun i løbet af sin uddannelse skulle bo og studere et semester i udlandet, nærmere bestemt Argentina. Udlandsopholdet blev én af de trædesten, der førte til det første job for Julie.

Om Julie Tobiesen Lohmann

  • Alder: 28 år
  • Uddannelse: BA i Spansk & Internationale Studier, MA i Culture, Communication and Globalization
  • Dimittendår: 2018
  • Job: Personlig Assistent hos Siemens Gamesa

Julie har altid været glad for mødet med andre kulturer, så med både dét samt muligheden for at styrke sine kompetencer i spansk og udfordre sig selv fagligt og socialt i tankerne, gik hun i gang med at undersøge mulighederne.

 

Besværet værd

Aftalen om Julies udlandsophold kom i stand med hjælp fra Internationalt Kontor. Hun fortæller:

”AAU har nogle samarbejdsaftaler med andre universiteter rundt omkring i verden. Det betyder, de har et antal pladser ”reserveret”, som man kan ansøge om. Jeg fik indsnævret, hvilke lande der var interessante for mig, og så kontaktede jeg Internationalt Kontor for at reservere en plads. Den del var nok den letteste – derefter fulgte et større arbejde med at få papirer, ansøgning, visum, legater osv. på plads. Her fik jeg god hjælp både af Internationalt kontor og af de kontaktpersoner, universitetet i Argentina havde til rådighed”.

Julie understreger, at når man først er afsted, glemmer man besværet og får en fantastisk oplevelse, som giver en kæmpe ballast og tæller godt på cv’et.

 

Erhvervserfaring - endnu en trædesten

Foruden udlandsopholdet har Julie i studietiden oparbejdet relevant erfaring gennem henholdsvis studiejob og praktik. Hun fortæller:

”Jeg har undervist i spansk gennem AAU on Demand, hvilket selvfølgelig var relevant for at udvikle mine sprogkompetencer, men på papiret var det ikke adgangsbilletten til mit drømmejob. Til gengæld styrkede det mine kompetencer inden for formidling og planlægning. Det er absolut en fordel, hvis man kan finde et studiejob, der er relevant for ens fremtidige drømmejob. Men uanset hvad, får du kompetencer, som ruster dig til arbejdsmarkedet”.

Og hun fortsætter:

”Jeg var også i praktik på min kandidat – ikke inden for mit drømmeområde, da vi var enormt mange om buddet, men det gav mig en rigtig god ballast ift. jobsøgning".

Praktikken gjorde mig meget klogere på, hvilken type job jeg trives i. Jeg vil varmt anbefale alle at tage en praktik – du står meget stærkere med 3-6 måneders erfaring.

Julie Tobiesen Lohmann

Et langt, sejt træk

Julie havde således adskillige relevante ting på sit cv, da hun skulle finde sit første job. Hun begyndte jobsøgningen som mange andre: Hun søgte de opslåede stillinger, hvilket ikke gav pote. Jobsøgningsprocessen blev derfor længere, end Julie havde troet og håbet, men med tiden hun fik indsnævret sit mål: At få foden inden for et sted, også selvom det ikke var i drømmejobbet i første omgang.

 

Kaffemøder og netværk

En virksomhedspraktik blev startskuddet til en ny strategi i jobsøgningen for Julie, idet hun fik sit netværk i spil. Hun uddyber:

”Jeg fik for alvor fart over feltet med jobsamtaler og kaffemøder. Det var det, som i sidste ende skaffede mig jobbet – mit netværk. Gennem kaffemøder fik jeg sporet mig ind på, hvilke kompetencer jeg skulle sælge mig selv på og blev skarp i mit budskab – det var derfor, jeg landede et job”.

 

Helt nyt fokus

Det job, Julie landede, var hos Siemens Gamesa, hvor hun i dag supporterer en ledelsesgruppe med alt fra administrative opgaver til strategiudvikling, medarbejderudvikling, kultur- og værdisæt, og intern kommunikation.

Julie trives rigtig godt i sit job, men hun lægger ikke skjul på, at overgangen fra studerende til job var hård:

”Det er en udfordring at gå fra noget teoretisk, som ofte er i ”helikopterperspektiv” i et projekt, til at skulle løse en meget specifik opgave – og gerne hurtigt. Jeg bliver ikke længere bedømt på den teoretiske udførelse, men på min evne til at samarbejde og tænke løsningsorienteret hurtigt. Jeg skal hellere gøre noget 80 % på kort tid, end at bruge lang tid på at nå 100 % perfektion – og det har jeg skullet lære at acceptere”.

Julie har heldigvis vænnet sig til det ændrede fokus. Hun har erfaret, at man kommer langt med åbenhed, ydmyghed og oprigtig interesse – og de mere erfarne kolleger vil hellere end gerne hjælpe, hvis man spørger.

 

Tal virksomhedens sprog

Da Julie var helt nyuddannet, savnede hun viden om, hvad erhvervslivet efterspørger, og hvordan man oversætter sine kompetencer til det. Hun har derfor 2 gode råd til dig, der skal søge dit første job:

1.

Spørg om hjælp fra starten – selvom du tror, du har styr på det, så kan man lære utroligt meget af at få andre øjne til at se ens materiale igennem. Her kan du bruge din a-kasse og fagforening, eller du kan finde en mentor, fx én der har læst det samme som dig en række år tilbage.

2.

Du skal have afklaret dine kompetencer og sørge for at have et godt CV, der forklarer dine resultater og taler virksomhedens sprog. Sidstnævnte kan være svært – så grib knoglen og forhør dig hos de virksomheder, du synes kunne være spændende at arbejde for.