
Sådan forbereder du dig inden udlandsophold
Det er vigtigt at være godt forberedt inden du rejser på dit ophold i udlandet. Læs her, hvad du skal huske inden du rejser.

Sådan forbereder du dig inden dit udlandsophold
Du skal søge om forhåndsmerit inden du rejser ud.
- Vælg studieprogram og relevante kurser på det udenlandske universitet i samarbejde med en faglig vejleder fra dit studie.
- Ansøg dit studienævn om forhåndsmerit/godkendelse af fagene. Så er du sikker på, at kunne få meritoverført fagene fra dit studieophold, når du kommer hjem igen.
- Undersøg om dit studienævn evt. har en fortrykt formular, som du skal udfylde og undersøg om der er eventuelle deadlines for ansøgning om merit.
- Ansøgningen om merit bør indeholde en detaljeret beskrivelse af de faglige aktiviteter (kurser og/eller projekt(er)), som du skal følge på værtsuniversitetet. Vedlæg dokumentation, f.eks. i form af kursusbeskrivelser fra det udenlandske universitet. Du skal også huske at præcisere, hvilket semester eller hvilke studieaktiviteter på AAU du ønsker at udskifte med opholdet i udlandet, så studienævnet har det bedst mulige grundlag for en korrekt vurdering af din meritansøgning. Det er også en god idé at vedlægge en indstilling fra den vejleder på studiet, som har vejledt dig i forbindelse med studieprogrammet.
- Du skal som udgangspunkt søge om godkendelse af kurser, der svarer til et semester, altså 30 ECTS, men søg gerne godkendelse af flere kurser end du skal bruge, da det af og til sker at et kursus ikke bliver udbudt alligevel.
- Under opholdet: Vær opmærksom på, at studienævnets godkendelse er en foreløbig afgørelse, der endeligt skal godkendes ved din hjemkomst. Derfor bør eventuelle ændringer undervejs i dit studieforløb i udlandet konfereres med såvel faglig vejleder som studienævn, så der ikke opstår problemer, når den endelige meritering skal foretages efter endt ophold.
- Efter hjemkomsten: Nu skal du dokumentere over for studienævnet, at dit studieprogram og dine studieaktiviteter er fulgt som planlagt, samt at du har opfyldt de betingelser, hvorpå du har modtaget studienævnets foreløbige godkendelse. Dokumentationen udstedes af dit værtsuniversitet og kan variere meget i udseende og indhold.
Universiteter, som har en samarbejdsaftale om studenterudveksling med AAU, stiller oftest ikke krav om særlige sprogtests. Enkelte universiteter stiller krav om, at bestemte tests i sproget er bestået, før de optager gæstestuderende. Gælder dette krav for det universitet, du har valgt, må du selv sørge for at blive tilmeldt en test (f.eks. TOEFL, IELTS) på det relevante tidspunkt. Meld dig til i god tid da holdene hurtigt fyldes op.
Hvis en sprogtest ikke er påkrævet, men blot at du skal aflevere et bevis på dine sprogkundskaber kan du få en faglig vejleder til at underskrive dette skema: Reference form.
NB! Der gælder særlige regler for Erasmus+ studerende.
Nogle lande kræver visum, dvs. forudindhentet tilladelse til indrejse, af danske statsborgere, der ønsker at studere eller arbejde i landet. På Udenrigsministeriets hjemmeside finder man en oversigt over andre landes visumregler.
Det gælder generelt, at du skal henvende dig til det pågældende lands ambassade/konsulat i København for at få oplysninger om, hvorvidt visum eller opholdstilladelse er påkrævet i forbindelse med dit udlandsophold (der er ikke visumpligt inden for EU-medlemslandene).
Som regel går visumansøgningen gnidningsløst, men der kan dog være lande, hvor det ikke er helt nemt at få ansøgningen godkendt, og hvor procedurerne ofte er ret uklare. I et sådant tilfælde er du velkommen til at kontakte Internationalt Kontor for assistance.
Visum eller opholdstilladelse? Start i god tid
Det er en god ide generelt at starte i god tid med at indhente oplysninger fra den relevante ambassade om, hvor lang tid i forvejen de skal have din visumansøgning.
Det er dit eget ansvar at være forsikret under udlandsopholdet. Derfor er det meget vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i en række forhold vedrørende forsikring, inden du rejser ud. Især skal du være opmærksom på, om du er dækket i forhold til:
- Sygdom (herunder både fysisk og psykisk sygdom)
- Ansvar (hvis du fx forårsager skade på andres ting)
- Personlige ejendele og bagage
- Ulykkesforsikring (hvis du selv kommer til skade)
Særligt for studieophold inden for Erasmus+
Når du rejser ud på et Erasmus+ studieophold er det et krav, at du som minimum medbringer det blå EU-sygesikringskort, der giver dig ret til sygehjælp på samme vilkår som borgerne i det pågældende land.
Det kan fx betyde, at du selv skal betale for lægebesøg, hvis du bliver syg på rejsen. Kortet dækker heller ikke hjemtransport ved sygdom.
Kortet fås ved henvendelse til Borgerservice i din bopælskommune. Du kan også bestille kortet på www.borger.dk
EU-sygesikringsbeviset er ikke en rejseforsikring
Vær opmærksom på, at EU-sygesikringskortet ikke erstatter en normal rejseforsikring og heller ikke dækker hjemtransport ved sygdom. Derfor er det en god ide at tegne en privat forsikring. Start med at undersøge hos dit nuværende forsikringsselskab, hvordan du er dækket under et studieophold i udlandet.
Du kan også gøre brug af nedenstående liste over forsikringer for studerende, der rejser til udlandet:
www.dr-walter.com
http://global.ihi.com
www.aonstudentinsurance.com
www.studenterforsikring.dk
www.caremed-travelinsurance.com
Studieophold uden for EU/EØS
I mange lande kan danske studerende hverken optages i opholdslandets sygesikring eller på anden måde få ret til sygebehandling fra landets sygesikring. Ved rejser udenfor Europa, bør du derfor altid tegne en sygeforsikring hjemmefra. Start med at undersøge hvordan du er dækket under et studieophold i udlandet, hos dit nuværende forsikringsselskab
Du kan også gøre brug af ovenstående liste over forsikringer for studerende, der rejser til udlandet:
NB! Ved mange universiteter, fx i USA, kræves, at man køber universitetets sygeforsikring. Undersøg forsikringsdækningen grundigt og tegn en supplerende forsikring hjemmefra hvis dette er nødvendigt.
Inden du rejser til visse dele af verden er det nødvendigt at du bliver vaccineret. Hvis du er i tvivl om hvorvidt vaccination er påkrævet i det land du skal til, bedes du kontakte din læge eller Statens Serum Institut.
Vær desuden opmærksom på reglerne for indførsel af medicin. Læs Udenrigsministreriets anbefaling om medicin på rejsen Medicin på rejsen (um.dk)
Ved studieophold indenfor en samarbejdsaftale er værtsinstitutionen ofte behjælpelige med at finde bolig. Som regel skal du søge bolig på samme tid, som du søger om optagelse på universitetet. I nogle tilfælde får du først boligpapirerne, når du er blevet optaget.
Husk at ansøge indenfor fristen og betale evt. depositum.
Hvis du skal på studieophold på et universitet, som AAU ikke har en samarbejdsaftale med, skal du selv sørge for at søge bolig. Vi anbefaler, du kontakter det pågældende universitet og beder dem hjælpe dig med at finde et sted.
Det er muligt at tage sin SU med til udlandet, når man rejser ud på meritgivende udlandsophold. Det kan du læse mere om på SU-kontorets hjemmeside:
Private sprogskoler arrangerer, mod betaling, sprogkurser af enhver art. Voksenuddannelsescentrene (VUC), handelsskolerne og studenterkursus udbyder sprog som enkeltfag om aftenen i forløb på 1-2 år. Under lov om fritidsundervisning udbyder aftenskolerne desuden sprogkurser uden eksamen.
I udlandet tilbyder mange universiteter intensive sprogkurser for udlændinge (ofte i sommerferien).
Internationalt Kontor modtager brochurer og plakater om nogle af disse tilbud og andre sommersprogkurser og sprogrejser.
Når du rejser på meritgivende udlandsophold er der en lang række muligheder for at søge legater både gennem AAU og private fonde.
Hvis du er heldig at modtage et eller flere legater skal du ikke betale skat af dem. Legater, som er givet til et udlandsophold, og som du vel og mærke anvender hertil, er altså skattefrie. Husk dog at der skal foreligge dokumentation for, at det er det, du har brugt legatet til (fx i form af flybilletter eller depositum til bolig mv.).
Udenrigsministeriets rejsevejledninger indeholder gode råd og nyttige oplysninger for bestemte lande, primært rettet til danske turistrejsende.
Der er rejsevejledninger for alle lande, hvor Danmark har en ambassade. Herudover findes også vejledninger til lande, hvor der både er mange danske rejsende, og en særlig sikkerhedsrisiko. Fx på grund af krig, fare for terrorisme, uroligheder, naturkatastrofer, kriminalitet eller lignende.
Læs mere på Udenrigsministeriets hjemmeside.
AAU anbefaler desuden følgende:
- Download Udenrigsministeriets app ”Rejseklar”; Tilmeld dig Danskerlisten på app'en Rejseklar (um.dk)
- Hold dig altid på afstand af demonstrationer, også de fredelige, og tilspidsede situationer/forsamlinger, der opildner til uro.
- Følg myndighedernes råd i landet hvor du opholder dig.
- Udenrigsministeriets anbefalinger om IT-sikkerhed på rejsen; Sikkerhed på rejsen (um.dk)
- Vær opmærksom på mistænkelig adfærd i dine omgivelser. Universitetsstuderende kan være mål for hvervning til fremmede efterretningstjenester og forsøg på industrispionage. Brug derfor din kritiske sans.
Husk at du skal registre din udflytning i det danske CPR-register. Det sker ved at melde udrejse til folkeregistret i den kommune, du bor i.
Ophold i udlandet over seks måneder
Alle, der flytter til udlandet i mere end seks måneder, skal inden afrejsen sørge for at registrere sig som udrejst i CPR. Det sker ved at melde udrejsen til den kommune, du bor i.
Du skal også kontakte SKAT og meddele, at du er udrejst.
Ophold i udlandet under seks måneder
Hvis du opholder dig under seks måneder i udlandet, kan du bede kommunen om fortsat at være registreret med bopæl i Danmark. Det kræver, at du har fuld rådighed over din bolig, hvilket vil sige, at den ikke må være fremlejet, lånt eller lejet ud.
Har du ikke fuld rådighed over boligen, kan du bede kommunen om at lave en konkret vurdering af, om du stadig kan være registreret med bopæl i Danmark under dit ophold i udlandet.
Meld flytning på borger.dk
Tilmeld dig Udenrigsministeriets danskerliste
Danskerlisten giver Udenrigsministeriet mulighed for at kontakte danskere i udlandet i en krisesituation. Det kan være ved naturkatastrofer, terroraktioner eller væbnet konflikt i det land, du opholder dig i.
I den slags situationer kan det være nyttigt for dig at få information om en sikker og hurtig måde at forlade området på.
Det er frivilligt, om man ønsker at registrere sig. I nogle lande kan det være relevant kun at registrere sig, hvis man skal opholde sig i landet i en længere periode. Mens det i lande med særlige risikoforhold anbefales, at man også registrerer sig ved kortere ophold.
Kulturchok er et velkendt fænomen i forbindelse med et længerevarende ophold i udlandet. Det er altid overvældende at befinde sig i nye og anderledes omgivelser, møde nye mennesker og opleve nye måder at gøre tingene på. De fleste er indstillet og forberedt på dette kulturmøde.
Kulturchok ved hjemrejse
Du skal imidlertid også være forberedt på, at du kan få et "omvendt" kulturchok, når du vender tilbage til Danmark igen efter 3-6 måneders ophold i udlandet. Det tager tid at falde tilbage i dit gamle, velkendte miljø, og det kan være svært at finde din gamle studierytme. Vær bevidst om dette - og gå hurtigt i gang med studiet igen, efter at du er kommet tilbage fra dit udlandsophold.
Få en snak med en vejleder fra Internationalt Kontor
Alle AAU studerende kan få vejledning om udlandsophold under studiet. Du er måske i tvivl om, hvad der giver mening i forhold til dine studier, hvornår du kan rejse ud og hvordan du skal gribe det an. Måske er du også i tvivl om det er noget for lige præcis dig. Book en vejledningssamtale ved at ringe eller sende en mail til rette medarbejder (se nedenstående oversigt).

Kontakt Internationalt Kontor
Hvis du ønsker en vejledningssamtale skal du booke den på forhånd via mail til rette medarbejder. Angiv om du foretrækker et fysisk møde, telefonisk vejledning eller vejledning via teams.

Find e-mail adresse og telefonnummer her
Kontoret er i udgangspunktet bemandet mandag, tirsdag, torsdag 9-15, fredag 9-14.
For at sikre dig den bedste vejledning anbefaler vi, at du booker en samtale ift. dit emne ved at sende en mail til den rette medarbejder.
Skriv om du foretrækker af vejledningen afholdes fysisk, telefonisk eller via teams.
Fælles mail: internationaloffice@aau.dk (vi anbefaler dog, at du skriver direkte til den rette medarbejder).
Trine Vaagholt Østergaard (studieophold)
Tlf.: 9940 9656
Mail: trn@adm.aau.dk
Gitte Nørgaard Jensen (projektorienterede forløb)
Tlf.: 9940 7501
Mail: gij@adm.aau.dk
Lotte Sølvkær (indgående studerende til AAU)
Tlf.: 9940 9592
Mail: internationaloffice@aau.dk / lso@adm.aau.dk
Rikke R. Sørensen (indgående studerende til AAU)
Tlf.: 9940 7576
Mail: internationaloffice@aau.dk / rhs@adm.aau.dk
Kenneth Kiel Jensen (studieophold)
Tlf.: 9940 9650
Mail: exchangeoverseas@adm.aau.dk/kkjen@adm.aau.dk
Gitte Nørgaard Jensen (projektorienterede forløb)
Tlf.: 9940 7501
Mail: internationaloffice@aau.dk / gij@adm.aau.dk
Mette Sæderup Thorvaldsen (indgående studerende til AAU)
Tlf.: 9940 7512
Mail: internationaloffice@aau.dk / mes@adm.aau.dk
Lotte Sølvkær (Erasmus uden for EU/EØS)
Tlf.: 9940 9592
Mail: internationaloffice@aau.dk / lso@adm.aau.dk
Rikke R. Sørensen (Erasmus uden for EU/EØS)
Tlf.: 9940 7576
Mail: internationaloffice@aau.dk / rhs@adm.aau.dk
Marianne Hansen (ophold uden for EU)
Tlf.: 9940 9654
Mail: mha@adm.aau.dk
Trine Vaagholt Østergaard (ophold inden for EU)
Tlf.: 9940 9656
Mail: trn@adm.aau.dk