
Krav til et Erasmus+ studieophold
Skal du på studieophold inden for EU/EØS er hovedparten af AAUs samarbejdsaftaler Erasmus+ aftaler. Det betyder, at der er en række særlige betingelser du skal opfylde for at få et legat. Vi har samlet dem her - let og overskueligt.

Supplerende krav til et Erasmus+ studieophold (EU/EØS ophold)
Denne side indeholder alt, hvad der er vigtigt og særligt for et Erasmus+ studieophold, men da et sådant på mange måder ligner alle andre studieophold hos et partneruniversitet, er det vigtigt, at du starter med at læse:
Læs om de særlige betingelser for et Erasmus+ studieophold (EU/EØS)
Erasmus+ programmet er et EU uddannelses- og stipendie program, som henvender sig til alle AAU studerende, der ønsker at tage en integreret del af deres uddannelse ved en europæisk partnerinstitution. Vores samarbejdsaftaler med langt de fleste europæiske partnere er Erasmus+ aftaler.
Aalborg Universitet (AAU) har ansøgt og fået tildelt et Erasmus Charter for Higher Education. Dermed er det muligt for AAU studerende at tage på studieophold i Europa hos en lang række af europæiske partneruniversiteter og tilmed søge et Erasmus+ stipendium.
Denne side indeholder alt, hvad der er særligt for et Erasmus+ studieophold, men da et sådant på mange måder ligner alle andre studieophold hos et partneruniversitet, er det vigtigt, at du starter med at læse:
- Du skal være studerende på Aalborg Universitet (bachelor- eller kandidatniveau)
- Du har gennemført det første år af din uddannelse, når opholdet påbegyndes
- Du skal vælge en Erasmus+ aftale der er indgået af dit eget studienævn
- Studieopholdet skal være en integreret del af din uddannelse og du skal søge om forhåndsmerit hos dit studienævn
- Studieopholdet skal vare mellem 3 - 12 måneder
- Du skal have udfyldt og underskrevet en 'Erasmus Learning Agreement for Studies' og den skal uploades i Internationalt Kontors online system inden studieopholdet påbegyndes.
Sådan finder du frem til de Erasmus+ aftaler, der er relevante for dig:
- Aftalen skal være indgået af dit eget studienævn - så husk at søge på dit studienævn, når du søger i vores samarbejdsaftaler.
- Når du har søgt på dit studienævn og fået listen med relevante aftaler frem, så kan du finde Erasmus+ aftalerne ved at sorterer listen efter studienævn igen (klik to gange på studienævnskolonnen), og så ser du nu Erasmus+ aftalerne øverst. Hvis du er i tvivl kan du kontakte Internationalt kontor.
- Når du har fundet et interessant universitet, så klik på aftalen og en pop up boks kommer frem. Her finder du mere information om aftalen. Vær særligt opmærksom på; dels hvilket niveau aftalen er for bachelor og/eller kandidat (ug og/eller pg) og om der er andre restriktioner fx at aftalen udelukkende er for en bestemt studieretning. Det kunne være en aftale, der er indgået af studienævnet for Arkitektur og Design, men aftalen er udelukkende for Industrielt Design studerende.
- Når du har fundet en relevant aftale, søger du pladsen.
Det er dit eget ansvar at være forsikret under udlandsopholdet. Derfor er det meget vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i en række forhold vedrørende forsikring, inden du rejser ud. Især skal du være opmærksom på, om du er dækket i forhold til:
- Sygdom (herunder både fysisk og psykisk sygdom)
- Ansvar (hvis du fx forårsager skade på andres ting)
- Personlige ejendele og bagage
- Ulykkesforsikring (hvis du selv kommer til skade)
Når du rejser ud på et Erasmus+ studieophold er det et krav, at du som minimum medbringer det blå EU-sygesikringskort, der giver dig ret til sygehjælp på samme vilkår som borgerne i det pågældende land.
Det kan fx betyde, at du selv skal betale for lægebesøg, hvis du bliver syg på rejsen. Kortet dækker heller ikke hjemtransport ved sygdom.
Kortet fås ved henvendelse til Borgerservice i din bopælskommune. Du kan også bestille kortet på www.borger.dk
EU-sygesikringsbeviset er ikke en rejseforsikring
Vær opmærksom på, at EU-sygesikringskortet ikke erstatter en normal rejseforsikring og heller ikke dækker hjemtransport ved sygdom. Derfor er det en god ide at tegne en privat forsikring. Start med at undersøge hos dit nuværende forsikringsselskab, hvordan du er dækket under et studieophold i udlandet.
Du kan også gøre brug af nedenstående liste over forsikringer for studerende, der rejser til udlandet:
www.dr-walter.com
http://global.ihi.com
www.aonstudentinsurance.com
www.studenterforsikring.dk
www.caremed-travelinsurance.com
Det er obligatorisk for Erasmus studerende at gennemføre en online sprogtest både før og efter opholdet. Erasmus+ programmet har udviklet Online Linguistic Support (OLS).
OBS: Der kan ikke udbetales legat til Erasmus studerende, der ikke har gennemført testen.
Sådan tager du den obligatoriske sprogtest
Du får tilsendt et link til testen på din AAU mail. Testen tager 40-50 minutter at gennemføre, og omhandler bl.a. grammatik, ordforråd og forståelse. Der er 70 spørgsmål i alt.
Testen skal tages af alle studerende, der skal undervises på et af de følgende sprog: engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk, hollandsk, tjekkisk, græsk, polsk, portugisisk eller svensk.
Testens resultat har ikke indflydelse på, hvorvidt du kan komme af sted på dit ophold. Testen tjener udelukkende det formål, at EU/Erasmus+ programmet ønsker at måle den sproglige udvikling hos studerende, på udlandsophold. Resultatet sendes ikke til dit udenlandske universitet.
Tilbud: Gratis online sprogkursus
Skulle dit niveau vise sig ikke at være helt, som man kunne forvente (niveau B1 eller derunder), tilbydes du et online sprogkursus, som du kan følge undervejs i dit ophold. Det er også muligt at følge et kursus på et andet sprog end det du er testet i (såfremt du opnår B2 eller derover), det kunne jo være at du skal til Holland på studieophold og skal modtage undervisning på engelsk, men at du gerne ville stifte bekendtskab med det hollandske sprog.
Kurset er et tilbud, hvorimod testen er obligatorisk og skal udføres både før og efter opholdet.
Du har 30 dage til at udføre testen både før og efter.
Når du skal på et studieophold hos et af AAUs europæiske Erasmus partneruniversiteter, skal du udfylde en "Online Learning Agreement (OLA)". Det er en ’læringsaftale’ mellem dig, dit studie på AAU samt partneruniversitetet.
I din OLA skal du fx skrive, hvilke fag du gerne vil læse på partneruniversitetet og det skal godkendes af både dit studie her på AAU og af partneruniversitetet.
OBS! Husk at du skal søge en officiel forhåndsmerit hos dit studienævn – en udfyldt OLA kan ikke erstatte en forhåndsmerit fra dit studienævn.
Vigtigt inden du går i gang med din OLA
Inden du går i gang med din OLA, skal du have styr på følgende:
- Hvem fra AAU, der skal underskrive/godkende din OLA (Sending Responsible Person). Hvis du er i tvivl, spørg Trine Østergaard Vaagholt, trn@adm.aau.dk
- Hvem på partneruniversitetet, der skal underskrive/godkende OLA (Receiving Responsible Person og evt. Receiving Administrative Person). Hvis du ikke er blevet informeret om dette i ansøgningsproceduren, er det nødvendigt, at du tager kontakt til partneruniversitetet og spørger ad.
Når du har styr på ovenstående, skal du oprette din Online Learning Agreement (OLA) på denne hjemmeside: https://learning-agreement.eu/
OBS: Det er vigtigt du bruger Google Chrome, EDGE eller Firefox (ikke Internet Explorer).
Opret profil (første gang du logger ind)
Første gang du klikker ind på siden skal du oprette en profil i systemet. Sådan gør du:
- Klik ind på https://learning-agreement.eu/
- Du skal vælge at logge ind med MyAcademicID (EduGAIN som i Danmark er WAYF)
- I det tomme felt skriver du: Aalborg Universitet
- På AAU WAYF loginsiden logger du ind med din AAU-student mail (@student.aau.dk)
- Du modtager en e-mail med et link, som du skal klikke på for at bekræfte din oprettelse.
Du er nu klar til at oprette din Online Learning Agreement (OLA) i systemet.
Sådan gør du:
- Du vælger My account.
- Tast dine personoplysninger
- Tast oplysninger om dit studie:
- 3.1. Field of education. Du skal nu bruge en fagkode (ISCEDcode). Du kan søge efter en relevant kode her ISCEDcode. TIP! Stil cursoren i feltet "Find a code" på hjemmesiden og tryk på mellemrumstasten, på den måde kommer den komplette liste til syne.
- 3.2. Study cycle. Her vælger du Bachelor or equivalent first cycle (EQF level 6) eller Master or equivalent second cycle (EQF level 7) (kandidat).
- Læs Terms and Conditions og tjek af, at du accepterer disse.
- Tryk herefter GEM.
Herefter vælger du Create New og derefter Semester Mobility.
Guide til at udfylde din OLA
Selve Online Learning Agreement består at 6 trin.
1. Student Information
- Dine personlige oplysninger fra tidligere skulle gerne være overført til trin 1.
- Vær sikker på, at der øverst er tale om det rigtige Academic Year. Det er det akademiske år for din udveksling, der skal stå øverst.
- Sikr dig, at alle oplysningerne er korrekte. Og tryk Next.
2. Sending Institution Information
- Vælg Danmark og herefter Aalborg Universitet. I feltet Faculty/Department skal du skrive: SSH, TECH, ENG eller SUND, efterfulgt af dit studienævn.
- SSH: Det Humanistiske og Samfundsvidenskabelige Fakultet, TECH: Det Tekniske Fakultet for IT og Design, SUND: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, ENG: Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet.
- Hvis du er i tvivl om, hvilket fakultet og studienævn din uddannelse hører under, kan du læse det i studieordningen: AAU Studieordninger
- Herefter udfylder du information om Sending Responsible Person og Sending Administrative Contact Person.
- Du kan skrive Trine Østergaard Vaagholt, International Koordinator, trn@adm.aau.dk på som Sending Administrative Contact Person.
- Tryk Next
3. Receiving Institution Information
- Vælg Country og Name (på partneruniversitet) og udfyld informationerne om Receiving Responsible Person og Receiving Administrative Person.
- Tryk Next
4. Proposed Mobility Programme
- Udfyld planlagt start og slutdato for din udveksling (Mobility)
- I Table A – Study Programme at the Receiving Institution udfylder du de kurser/moduler/ fag du skal følge, mens du er på udveksling.
- Her er tale om de fag, du forventer at få/har fået forhåndsmerit for. Du kan tilføje kurser ved at trykke på det lyserøde felt hvor der står Add Component to Table A
- Du skal også vælge det primære undervisningssprog ved værtsinstitutionen (The main language of instruction at the Receiving Institution) og dit kompetenceniveau indenfor det sprog (The level of language competence).
- I Table B - Recognition at the Sending institution udfylder du de kurser/moduler/ fag du skulle have gennemført på AAU, hvis du ikke var taget på udveksling.
- Du kan tilføje kurser ved at trykke på det lyserøde felt, hvor der står Add Component to Table B.
- Du kan vælge at skrive Mobility Window og antallet af ECTS.
- Tryk Next
5. Virtual Components
Her skal du ikke udfylde noget.
- Tryk Next
6. Commitment
- Her underskriver du digitalt og trykker nederst på Sign and send the Online Learning Agreement to the Responsible Person at the Sending Institution for review.
Nu er din Online Learning agreement sendt videre til gennemsyn. Du kan altid logge ind for at se status på din OLA.
Hvis du har spørgsmål til udfyldelse af din OLA
Hvis du har spørgsmål til udfyldelse af din OLA, er du velkommen til at rette henvendelse til:
- Trine Østergaard Vaagholt, International Koordinator, trn@adm.aau.dk
Når du søger et Erasmus+ studieophold søger du automatisk også et Erasmus+ legat (forudsat at du søger inden den anbefalede frist som er 1. marts for efterårssemestret og 1. november for forårssemestret).
Du kan stadig komme i betragtning til et legat efter den anbefalede frist, såfremt der stadig er midler til rådighed.
Der er mulighed for at søge et ekstra tilskud til Erasmus aktiviteter for studerende med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, eller andre sundhedsmæssige tilstande, som gør at deltagelse i et Erasmus ophold ikke er muligt uden ekstra økonomisk støtte. Er tilfældet for dig, kan du søge om ekstra tilskud udover det regulære Erasmus stipendium.
Vær opmærksom på, at behovet skal kunne dokumenteres, fx ved at du er berettiget til SU handicaptillæg eller ved en lægeerklæring.
Eksempler hvor der kan søges ekstra støtte:
- Besøg hos lægen - hvis du fx skal hjem til kontrol
- Tilpasset bolig f.eks. til kørestol eller hvis du har brug for at bo for dig selv
- Assistance til rejsen
- Medfølgende person
- Hjælpemidler eller udstyr
- Tilpasning af undervisningsmaterialet
Læs mere på Styrelsen for Videregående Uddannelsers hjemmeside eller kontakt Erasmus+ koordinator Trine Vaagholt for at søge eller i tilfælde af eventuelle spørgsmål.
Når dit studieophold lakker mod enden er der en række ting som du skal huske at gøre:
- Få underskrevet 'After the Mobility' delen af din Erasmus+ Learning Agreement for Studies af partneruniversitet. Det er langt det letteste at få den underskrevet inden du rejser hjem.
- Tage den afsluttende Erasmus+ OLS sprogtest - link sendes igen til din AAU mail.
- Besvare evalueringsspørgeskemaet Erasmus Participant Report, som sendes til dig fra Erasmus+ programmet - link sendes til din AAU mail.
- Aflevere dit eksamensbevis fra det udenlandske universitet - både til din sekretær, så du kan få den endelige merit samt til Internationalt Kontor.
Både Learning Agreement og eksamensbevis skal uploades i Internationalt Kontors online system
NB! Hvis du har modtaget et Erasmus+ legat og undlader at gøre en eller flere at disse punkter, så risikerer du at skulle tilbagebetale dit Erasmus+ legat.
Få en snak med en vejleder fra Internationalt Kontor
Alle AAU studerende kan få vejledning om udlandsophold under studiet. Du er måske i tvivl om, hvad der giver mening i forhold til dine studier, hvornår du kan rejse ud og hvordan du skal gribe det an. Måske er du også i tvivl om det er noget for lige præcis dig. Book en vejledningssamtale ved at ringe eller sende en mail til rette medarbejder (se nedenstående oversigt).

Kontakt Internationalt Kontor
Hvis du ønsker en vejledningssamtale skal du booke den på forhånd via mail til rette medarbejder. Angiv om du foretrækker et fysisk møde, telefonisk vejledning eller vejledning via teams.

Find e-mail adresse og telefonnummer her
Kontoret er i udgangspunktet bemandet mandag, tirsdag, torsdag 9-15, fredag 9-14.
For at sikre dig den bedste vejledning anbefaler vi, at du booker en samtale ift. dit emne ved at sende en mail til den rette medarbejder.
Skriv om du foretrækker af vejledningen afholdes fysisk, telefonisk eller via teams.
Fælles mail: internationaloffice@aau.dk (vi anbefaler dog, at du skriver direkte til den rette medarbejder).
Trine Vaagholt Østergaard (studieophold)
Tlf.: 9940 9656
Mail: trn@adm.aau.dk
Gitte Nørgaard Jensen (projektorienterede forløb)
Tlf.: 9940 7501
Mail: gij@adm.aau.dk
Lotte Sølvkær (indgående studerende til AAU)
Tlf.: 9940 9592
Mail: internationaloffice@aau.dk / lso@adm.aau.dk
Rikke R. Sørensen (indgående studerende til AAU)
Tlf.: 9940 7576
Mail: internationaloffice@aau.dk / rhs@adm.aau.dk
Kenneth Kiel Jensen (studieophold)
Tlf.: 9940 9650
Mail: exchangeoverseas@adm.aau.dk/kkjen@adm.aau.dk
Gitte Nørgaard Jensen (projektorienterede forløb)
Tlf.: 9940 7501
Mail: internationaloffice@aau.dk / gij@adm.aau.dk
Mette Sæderup Thorvaldsen (indgående studerende til AAU)
Tlf.: 9940 7512
Mail: internationaloffice@aau.dk / mes@adm.aau.dk
Lotte Sølvkær (Erasmus uden for EU/EØS)
Tlf.: 9940 9592
Mail: internationaloffice@aau.dk / lso@adm.aau.dk
Rikke R. Sørensen (Erasmus uden for EU/EØS)
Tlf.: 9940 7576
Mail: internationaloffice@aau.dk / rhs@adm.aau.dk
Marianne Hansen (ophold uden for EU)
Tlf.: 9940 9654
Mail: mha@adm.aau.dk
Trine Vaagholt Østergaard (ophold inden for EU)
Tlf.: 9940 9656
Mail: trn@adm.aau.dk
Erasmus+ er finansieret af EU

Erasmus+ Policy Statement
