Klagevejledning til studerende

Hvad skal du være opmærksom på?
Før du klager, er det ofte en god idé, at du drøfter eventuelle spørgsmål med din underviser, en studievejleder eller eventuelt med den, du overvejer at klage over. Det vil i mange tilfælde kunne fjerne misforståelser, og det er en mulighed for at få en nærmere forklaring på de forhold, du måtte være utilfreds med.
Grundlæggende er der tre typer af oplysninger, som altid skal fremgå af en klage: hvem, hvad og hvorfor.
Hvem klager
Det er vigtigt, at det tydeligt fremgår, hvem klageren er. Ud over dit fulde navn skal du altid - af identifikations- og sikkerhedsmæssige hensyn - oplyse både CPR-nummer, uddannelse og semester samt fremsende klagen fra din studentermail, da al skriftlig korrespondance med universitetet skal foregå via denne.
Hvis der er tale om en fælles klage, som flere studerende er med i, skal den være underskrevet af alle klagere. CPR-nummer og studentermail på alle klagere skal oplyses.
Hvad klages der over?
Modtageren af din klage ved som udgangspunkt ikke, hvad du klager over. For at undgå tvivl, er det meget væsentligt, at du tydeligt præciserer denne oplysning. Eksempelvis bør det i eksamensklager tydeligt fremgå:
- Hvilken prøve der klages over.
- Hvad formålet med klagen er (klage over retlige spørgsmål, eksaminationsgrundlaget, prøveforløbet, bedømmelsen eller andet).
- Hvornår prøven har været afholdt.
- Hvornår karakteren er blevet bekendtgjort (ved skriftlig eksamen).
- Hvem der var eksaminator(er) og evt. censor.
Vær opmærksom på, at du skal lave en særskilt klage for hver klagetype. Det vil sige, at hvis du eksempelvis både vil klage over projektvejledning og eksamen, så skal du lave én klage over projektvejledningen og én klage over eksamen, da det er forskellige instanser, der behandler de to klagetyper.
Hvorfor klages der?
Universitetet indhenter ofte udtalelser fra bl.a. bedømmere og studienævn i forbindelse med klagesager med henblik på at besvare klagepunkterne. For at sikre det bedst mulige grundlag for at træffe afgørelse i din klagesag er det vigtigt, at du begrunder din klage så konkret og uddybende som muligt og gerne med eksempler. I det omfang du mener, at der er begået retlige fejl, bør det ligeledes tydeligt fremgå af din klage.
Klager over afgørelser truffet af universitetet vil næsten altid have en klagefrist på to uger fra den dag, du har modtaget afgørelsen (på nær meritanker til Kvalifikationsnævnet, der har en klagefrist på fire uger). Fristen for indsendelse af eksamensklager er to uger fra den dag, hvor bedømmelsen er blevet offentliggjort.
Kontakt Uddannelsesjura og sekretariat for info om klagefrister i konkrete sager.
Da en klage er din personlige vurdering af en sag/hændelse, kan AAU Studie- og trivselsvejledning ikke hjælpe med konkret at forme indhold og ordlyd, da vi så bliver part i sagen. Derfor kan AAU Studie- og trivselsvejledning desværre ikke gå dybere ind i konkrete klagesager. Vi hjælper dog gerne med at give overblik over, hvordan en klage formelt og indholdsmæssigt skal udformes for at få alle vigtige dele med. Og her er det meget vigtigt, at din klage er konkret og meget gerne understøttet af dokumentation.
Hvis du, efter at have læst ovenstående, er i tvivl om dine muligheder eller rettigheder, så kontakt gerne Uddannelsesjura og Sekretariat eller din studieleder på din uddannelse, alt efter hvad klagen drejer sig om.
Vejledningen herunder beskriver kort de mest almindelige typer af klager, hvem du skal indgive klagen til, og hvordan du klager.
Hvem skal du kontakte?
Hvem du i det enkelte tilfælde skal indgive en konkret klage til, afhænger af hvad du klager over, og hvilket fakultet du tilhører. Her kan du se, hvem du skal kontakte, hvis du ønsker at klage over...
Ønsker du at klage over fx retlige spørgsmål, eksaminationsgrundlaget, prøveforløbet eller bedømmelsen af en eksamen?
ENG, TECH, SUND, HUM, SAMF
Indgiv din klage til Uddannelsesjura og Sekretariat - senest to uger efter bedømmelsens offentliggørelse.
Ønsker du at klage over projektvejledning?
ENG, TECH, SUND
Indgiv din klage til studielederen.
HUM, SAMF
Indgiv din klage til studielederen, og send den til studienævnet.
Ønsker du at klage over undervisning?
ENG, TECH, SUND
Indgiv din klage til studielederen.
HUM, SAMF
Indgiv din klage til studielederen, og send den til studienævnet.
Ønsker du at klage over universitetets afgørelser? Dette gælder afgørelser vedrørende såvel klager som dispensationer og i forhold til såvel klager over formelle fejl, fx inhabilitet eller manglende overholdelse af tidsfrister, som øvrige klager.
ENG, TECH, SUND, HUM, SAMF
Hvis en klage ikke gives fuldt ud medhold, skal der gives klagevejledning, hvis afgørelsen er skriftlig, og det er muligt at klage. Det vil af klagevejledningen fremgå, hvem en evt. klage skal rettes til. Klage over meritafgørelser er særligt omtalt nedenfor.
Universitetets endelige afgørelser kan indbringes for Styrelsen for Forskning og Uddannelse, når klagen vedrører retlige spørgsmål, dvs. hvis du mener, at gældende ret ikke er blevet overholdt i sagsbehandlingen (eksempelvis manglende høring, manglende klagevejledning eller anden manglende overholdelse af love, bekendtgørelser eller forvaltningsretlige bestemmelser).
Ønsker du at klage over meritafgørelser?
ENG, TECH, SUND, HUM, SAMF
En meritanke (meritafgørelse) er en afgørelse vedrørende faglige forhold. Du kan klage over meritafgørelsens faglige del til enten Kvalifikationsnævnet eller Meritankenævnet. Det vil fremgå af meritafgørelsens klagevejledning, hvilken instans du kan klage til.
Klage til Kvalifikationsnævnet skal indgives til Uddannelsesjura og Sekretariat senest fire uger efter, at du har modtaget meritafgørelsen.
Klage til Meritankenævnet skal indgives til Uddannelsesjura og Sekretariat senest to uger efter, at du har modtaget meritafgørelsen.
Klage over retlige spørgsmål vedrørende en meritafgørelse skal indgives til Uddannelsesjura og Sekretariat senest to uger efter, at du har modtaget meritafgørelsen.