Inspirationshistorie
Generalist med mange muligheder
Lagt online: 22.10.2018

Inspirationshistorie
Generalist med mange muligheder
Lagt online: 22.10.2018

Inspirationshistorie
Lagt online: 22.10.2018
Inspirationshistorie
Lagt online: 22.10.2018
Om Simon Espersen
Da Simon havde undersøgt mulighederne nærmere, var han ikke i tvivl om, at han ville gå graduatevejen. Simon anbefaler, at man i sin jagt på et job undersøger virksomhedernes værdier:
”Det er enormt vigtigt at kende virksomhedens værdier for at sikre sig, at der er et match mellem ansøger og arbejdsgiver. Da jeg første gang talte med Grundfos, var det ikke et spørgsmål om at få et job, men at sikre at Grundfos var den rette arbejdsplads for mig. Jeg fandt ud af, at virksomheden gør en aktiv indsats for at gøre verden til et bedre sted ved at forsøge at hjælpe 2 FN udviklingsmål nr. 6 og 13 (Clean water and sanitation og Climate Action)”.
Simon kunne bestemt stå inde for Grundfos’ værdier, så han fortsatte sin research ved at spørge ansatte hos Grundfos om, hvorfor de netop havde valgt at arbejde der. Han fandt ud af, at der er stor medarbejdertilfredshed med virksomheden, der har ry for at sikre konstant medarbejderudvikling, gode forhold og tryghed.
Simon var ikke i tvivl om, at han ville satse på en fremtid hos Grundfos. Ansøgningsfristen for virksomhedens graduateprogram er først på året, Simon begyndte derfor forarbejdet, så han kunne have sit materiale klar allerede i december. Han fortæller:
"Ligeledes skal man sikre, at man efter et endt studieprojekt får et anbefalingsbrev, som man kan fremvise under en jobansøgningsproces”.
Simon gjorde sit materiale klar – en proces han betegner som lærerig, omfattende og tidskrævende.
Ansættelsesprocessen hos Grundfos kan inddeles i 4 faser. Den første er, at ansøgeren indsender ansøgning, som skal bestå af cv, resume, karakterblad og en personlig ansøgning. Derudover er der mulighed for at uploade andre relevante dokumenter. Det benyttede Simon sig af ved at uploade anbefalingsbreve mm.
Anden fase i ansøgningsprocessen er et online envejs interview og en onlinetest. Hovedparten af ansøgerne kommer videre hertil. Det er stort set kun dem, hvis akademiske baggrund ikke passer til stillingen, der ikke gør.
I tredje fase af processen indsnævres ansøgerfeltet, og de, der slipper gennem nåleøjet, bliver indkaldt til et personligt interview, hvor ens første chef og 2 hr-medarbejdere er til stede. Til samtalen tages der udgangspunkt i ansøgerens resume og cv. Simon tænker tilbage på denne samtale:
Simon klarede det og kom videre til processens fjerde og sidste trin – assessment days. Det er et to-dages arrangement, hvor man bruger den første dag til at lære Grundfos og de andre ansøgere til graduateprogrammet at kende. Næste dag bliver kandidaterne præsenteret for en businesscase, som de skal løse i fællesskab. Under hele forløbet er der mange hr-medarbejdere og fagspecialister til stede, og de evaluerer kandidaterne løbende.
Simon blev en af de udvalgte til at påbegynde graduateprogrammet, der består af 4 rotationer af ½ års varighed. Det giver den enkelte en hel masse muligheder fulgt af ansvar og udfordringer. Simon fortæller:
”Grundfos finder den første rotation, herefter tager man selv ansvar for sine rotationer. Ved at man skal finde sine egne rotationer, har man som graduate mulighed for at skræddersy sin egen læring. Det er både en gave og en byrde: En gave fordi man kan prøve sig selv af, og en byrde fordi man selv er ansvarlig for at opsøge mulighederne”.
Simon fortæller, hvordan hans eget graduateforløb er opbygget:
”Jeg begyndte i Group Supply Chain i en business intelligence rolle. Herefter ville jeg gerne afprøve mine entreprenørevner og var derfor digital business developer i min 2. rotation. Efter at have udviklet digitale forretningsmodeller i et halvt år, tænkte jeg, at det ville være sundt at være digital sælger, for at afprøve om jeg rent faktisk kunne sælge det, jeg udviklede. Så her i min 3. rotation er jeg udstationeret i Singapore og arbejder som Digital Solution Consultant og udvikler vores digitale salg i Asien”.
De mange muligheder og ansvaret for sit eget forløb står man dog ikke helt alene med: Lige fra dag ét har man tilknyttet en mentor, en buddy (en tidligere graduate) samt en hr-leder, der støtter en konstant. Simon betegner det som fantastisk, ligesom han ikke er tvivl om, hvilke helt store fordele der er ved at begynde sit arbejdsliv som graduate. Han uddyber:
"Til gengæld får man et stort og meget værdifuldt netværk på tværs af organisationen, ligesom man har mulighed for at prøve en masse forskellige ting i virksomheden. Ledelsen har stort fokus på graduates, hvilket kan give gode muligheder efter slutningen af graduateprogrammet”.
For Simon er ønsket om at være generalist og graduatestillingen det perfekte match. På baggrund af sine erfaringer giver han følgende råd til dig, der skal i gang med jobsøgningen:
1.
Begynd tidligt med at forberede ansøgning, cv, anbefalingsbrev mv.
2.
Tag gerne til jobsamtaler til stillinger, du måske ikke er fuldt ud interesseret i. Øvelse gør mester.
3.
Sæt dig ind i virksomheden, inden du ansøger om et job. Er virksomheden det rette match for dig?