Spring til indhold

Inspirationshistorie

Job i London – Ni-numre, markedsføringsstrategier og tepauser

Lagt online: 25.04.2018

Som nyuddannet i Kommunikation kan det tage tid at lande det første job. Derfor flyttede René sit fokus til udlandet, hvilket åbnede op for endnu flere muligheder. Det tog ham 2 måneder at få sit første job i London, og undervejs har han gjort sig nogle erfaringer, som han her vil dele med dig.

Inspirationshistorie

Job i London – Ni-numre, markedsføringsstrategier og tepauser

Lagt online: 25.04.2018

Som nyuddannet i Kommunikation kan det tage tid at lande det første job. Derfor flyttede René sit fokus til udlandet, hvilket åbnede op for endnu flere muligheder. Det tog ham 2 måneder at få sit første job i London, og undervejs har han gjort sig nogle erfaringer, som han her vil dele med dig.

Om René Kjær Pedersen

  • Alder: 27 år
  • Uddannelse: Kommunikation på AAU i Aalborg
  • Dimittendår: 2015
  • Job: Marketing Executive hos Ink Global, London

Fra virksomhedspraktik til udlandet

René gjorde sig allerede de første tanker om udlandet, da han skulle vælge uddannelse. På AAU var der mulighed for at studere et semester i udlandet, hvilket tiltalte ham. Af forskellige årsager blev det dog ikke til mere, men tankerne vendte tilbage senere:

”Efter at have færdiggjort min uddannelse fik jeg ikke meget respons på de ansøgninger, jeg sendte ud, og tankerne om udlandet begyndte igen at røre på sig”.

Mens René søgte job, kom han i virksomhedspraktik et halvt år som kommunikations- og marketingmedarbejder hos en virksomhed i Mariager, hvor han fik afprøvet sin faglighed og det danske arbejdsmarked:

”I min virksomhedspraktik var jeg med til at styrke virksomhedens samlede brand ved at skabe ny viden om strategisk markedsføring, optimere virksomhedens hjemmeside og øge deres eksponering på de sociale medier.

En virksomhedspraktik kan varmt anbefales. Det giver dig mulighed for at snuse til arbejdsmarkedet og gøre dit cv skarpere.

René Kjær Pedersen

Desværre var der ikke mulighed for ansættelse efter virksomhedspraktikken, så René begyndte allerede under praktikken at søge job i udlandet.

 

Jobsøgning fra Barcelona over Lissabon til London

René fokuserede på bilinguale job, dvs. job hvor virksomheder søger tosprogede ansatte. Han syntes imidlertid, at det var svært ved at få vejledning og finde informationer om at søge job og at arbejde i udlandet.

Ved at søge på Google kan du finde nogle gode sider om job i udlandet med specifikt fokus på bilingualt arbejde, bl.a. eurojobs.com, hvor du kan lave en søgning baseret på de lande, du overvejer.

René Kjær Pedersen

René søgte udelukkende job i Europa, bl.a. på Malta, i Berlin, Lissabon, Barcelona, Amsterdam og i Dublin, hvor Dropbox fløj ham til samtale på deres kontor.

”Jeg tror som udgangspunkt, at det er forholdsvist nemt at få et job i udlandet. Det, der er svært, er at finde et arbejde inden for ens faglige felt. For mig var det vigtigt ikke at gå på kompromis med mine kompetencer, så jeg fravalgte nogle bestemte arbejdsroller og fokuserede udelukkende på job i marketing, hvor de søgte efter personer med dansk som modersmål. Rekrutteringsagenter vil meget gerne hjælpe, og de virker oprigtige, men i mine øjne tænker de mest på deres bonus”.

Rent praktisk er der en masse, man skal have styr på, når man skal arbejde i England:

”Når du flytter til England, skal du have en engelsk bank, hvilket kan være svært at få. Du skal også have et NI-nummer, så du kan få udbetalt løn. For at få et NI-nummer, skal du have fast adresse, og du kan ikke få en bankkonto, før du har NI-nummer. Dit NI-nummer sørger for, at du betaler skatten, som ligger på godt 20 %. Du skal forbi det, der svarer til et jobcenter for at starte processen. De første tre måneder i England betaler du mindre skat end de 20 %. Det er en form for tilskud til, at du kan få bosat dig og samtidig have penge til rådighed. Lønnen er i gennemsnit lavere i England, og London er en dyr by at bo i både i forhold til transport og bylivet. Til gengæld er mad generelt billigere, og du kan nemt købe meal deals for under 3 pund til frokost”.

 

En lang engelsk arbejdsdag med flere tepauser

Efter 2 måneder, hvor han søgte, mens han stadig boede i Danmark, fik René tilbudt sit første job i London. Han tog straks imod tilbuddet og flyttede til London:

”Det var ikke en god arbejdsplads, men det var en lærerig oplevelse. Ledelsen var et mareridt, og der var intet sammenhold mellem teamsene. I dag ville jeg aldrig have underskrevet kontrakten, da den også var besynderlig, men eftersom jeg var flyttet til en ny by for jobbet, følte jeg mig nødsaget til det”.

I den forbindelse har René et godt råd til dig:

Hvis du bliver tilbudt arbejde, så husk at spørge, om du kan få tilsendt kontrakten på forhånd. Det er normal praksis i Danmark, men ikke nødvendigvis i England. Hvis ikke det er muligt, bør du nøje overveje, om det er det, du vil.

René Kjær Pedersen

Efter 4 måneder i London fik han et nyt job, denne gang hos Ink som Marketing Executive; en global stilling, hvor al kommunikation foregår på engelsk. Her bruger han mange af de kompetencer, han tillærte sig gennem sin uddannelse på AAU:

”Når man har været på en dårlig arbejdsplads, værdsætter man i endnu højere grad en arbejdsplads med et godt arbejdsklima. Jeg føler, at jeg er et rigtig godt sted nu. Jeg gør meget brug af mine analytiske kompetencer i mit arbejde og udarbejder på denne baggrund strategier for vores markedsføring. Jeg har været med til at skabe personaer på vores typiske kunder, udarbejdet strategier for digitale medier og små reklameklip, der bidrager til forståelsen af vores produkter, når vores salgsteam pitcher og ringer til forskellige kunder”.

På nogle punkter var det en omvæltning for René at prøve en anden arbejdskultur end den danske, men på andre ligner hans hverdag også den, han havde, mens han arbejdede i Danmark:

”Det kræver helt sikkert tilvænning at arbejde i London. Arbejdsdagene er fx længere. Hos Ink er arbejdstiden fra kl. 9 til kl. 18, og der er en times frokostpause. Generelt synes jeg, at der er en mere afslappet holdning på en engelsk arbejdsplads. Deres frokostpause er længere, og de er bedre til at tage flere tepauser. Det skyldes, at du befinder dig længere tid på arbejdspladsen hver dag sammenlignet med en gennemsnitlig dansk arbejdsdag. Så selvom der er flere te- og kikspauser, vil jeg mene, at en engelsk og en dansk arbejdsdag er meget ens”.

 

At starte forfra i et nyt land

For René var det ikke helt ukendt at flytte til en ny by, hvor han ikke kendte nogen:

”Jeg er født og opvokset i Ikast, og første gang, jeg flyttede væk, var da jeg begyndte min uddannelse i Aalborg. Så jeg havde før prøvet at starte forfra. I London synes jeg, at englænderne kan være lidt svære at komme ind på livet af. Deres vennekreds er jo allerede stor. Men du kan hurtigt finde en omgangskreds, både på arbejdspladsen og ved forskellige arrangementer. Der er også en god dansk gruppe i London, som mødes og holder sociale arrangementer. Det er ikke noget, jeg rigtig har benyttet, men min flatmate bruger det meget og er glad for det”.

Som det ser ud nu, passer Renés fremtidsplaner på hans arbejdsplads også fint sammen med hans egne ønsker for sin karriere:

”På kort sigt skal vi have et større team i Ink, så det næste skridt for mig bliver at få personer under mig, der skal referere til mig. Det er også den vej, jeg gerne vil gå i min karriere".

Om jeg vender tilbage til Danmark, kan jeg ikke svare på, men jeg kan sige, at London er en svær by at forlade, jo mere du falder til rette.

René Kjær Pedersen

Gode råd

Hvis du overvejer at søge job i udlandet, har René et par råd til dig:

1

Før du starter med at søge arbejde, så gør dig selv en tjeneste og find ud af, hvilket arbejde der tiltaler dig.

2

Når du søger i udlandet, vil mange rekrutteringsagenter forsøge at finde arbejde til dig. Skriv evt. de roller ned, du finder interessante og gå målrettet efter dem.

3

Hjemmesider som toplanguagejobs.co.uk og eurojobs.com er gode redskaber, men hvis du beslutter dig for et bestemt land eller en bestemt by, så kig på de nationale jobsider.

 

OBS: Artiklen er skrevet inden Storbritannien forlod EU, og andre forhold kan være gældende nu. Tjek de gældende regler og gode råd hos dit Jobcenter, a-kasse og/eller fagforening.