Spring til indhold

Inspirationshistorie

Fra auditorium til byggeplads

Lagt online: 03.12.2018

Da Morten blev færdiguddannet fra Ledelse og informatik i byggeriet, gik han direkte i det første job – han havde nemlig allerede gjort så godt indtryk i sit studiejob, at han blev tilbudt fastansættelse.

Inspirationshistorie

Fra auditorium til byggeplads

Lagt online: 03.12.2018

Da Morten blev færdiguddannet fra Ledelse og informatik i byggeriet, gik han direkte i det første job – han havde nemlig allerede gjort så godt indtryk i sit studiejob, at han blev tilbudt fastansættelse.

Om Morten Mørk

  • Uddannelse: Ledelse og informatik i byggeriet på AAU CPH
  • Dimittendår: 2016
  • Job: Advisor hos V2C

Hvordan forløb overgangsfasen fra dit studie til dit arbejdsliv?

”Via min professionsbachelor som bygningskonstruktør havde jeg haft et ben inden for på arbejdsmarkedet. Da jeg begyndte på min kandidat, blev jeg enig med mig selv om, at mit studiejob skulle være relevant; jeg skulle arbejde et sted, der gav mening i forhold til min uddannelse. Jeg spurgte én af mine tidligere kollegaer, der havde fået ansættelse hos V2C, om de ikke kunne bruge ’sådan én som mig’. Det kunne de godt, så jeg fik tilbudt et studiejob hos dem på 10-15 timer om ugen. Da afslutningen på mit studie nærmede sig, var det oplagt at spørge min chef, om der var mulighed for at få fastansættelse – hvilket der så var. Det var super heldigt: Jeg tror ikke engang, at jeg havde en pause mellem at aflevere mit speciale og opstart på mit job”.

 

Hvad tror du, var det mest afgørende for, at du fik tilbudt arbejde hos V2C?

”Jeg tror hovedgrunden var, at jeg via mit studiejob, havde været til stede på arbejdspladsen. Det havde ligesom været en total oplagt prøveperiode".

På den måde er det jo genialt at være studentermedhjælper; man kan vise, hvad man kan, og cheferne kan jo lade være med at tilbyde én ansættelse, hvis de ikke er interesserede.

Morten Mørk

"Desuden tror jeg, at jeg i mange situationer adskiller mig lidt på baggrund af min universitetsuddannelse; byggebranchen er ikke altid fyldt med akademikere. Det, at jeg har en universitetsuddannelse, har nok givet folk et indtryk af, at jeg har en eller anden form for generel tankekraft. Derudover havde jeg været på studieophold i Hanover og klaret et semester på engelsk.

Alt i alt tror jeg, at min kandidatuddannelse overordnet har været et slags salgsbarometer, til at jeg fik jobbet – men jeg tror ikke, at min uddannelse har været fuldstændig afgørende”.

 

Hvordan var det at tage springet fra universitetet til arbejdslivet?

”Der er helt sikkert en kæmpe forskel på universitetet og arbejdslivet: Den måde, man går til en opgave på, den måde man får hjælp til at løse en opgave på, og den måde, man bliver vurderet på, er virkelig anderledes.

På et universitet er der, som oftest, en klar ramme for en opgave - der er endda også en række læringsmål. Den forventningsramme skal man selv søge på en arbejdsplads: Du må aldrig tage for givet, at du eller andre blot har forstået, hvad du eller andre skal præstere. Man bliver nødt til selv at opsøge de forventninger og gøre dem klar for sig selv.

I byggebranchen går man heller ikke så meget op i metodeafsnit, kildehenvisninger eller litteraturliste. I byggebranchen er folk overordnet ligeglade med, hvilke teorier du har brugt, eller hvilke begreber du har omformuleret: Man skal vide, hvad man skal sætte to streger under – hvad ens beslutning skal være.

Men man kan dog godt tillade sig selv at gå ud i verden med noget selvtillid, hvis man har gennemført en universitetsuddannelse".

Har du klaret en universitetsuddannelse på en fornuftig måde, så behøver du ikke bekymre dig, om du har styr på det ude i den virkelige verden – for det har du. Du kan helt klart noget relevant; det må godt være teoretisk, men det skal bare ikke være det bærende.

Morten Mørk

’Den gode historie’ er en serie af interviews, hvor færdiguddannede fra AAU CPH fortæller om deres erfaringer med overgangen til arbejdslivet og giver deres bedste råd til nuværende AAU-studerende.