Spring til indhold

Find din studierytme

Hvor, hvornår og med hvem arbejder du bedst? Her på siden finder du tips til at finde en studierytme, der fungerer for dig.

Find din studierytme

Hvor, hvornår og med hvem arbejder du bedst? Her på siden finder du tips til at finde en studierytme, der fungerer for dig.

Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing

Hvordan finder du en god studierytme?

At finde den arbejdsform, der passer allerbedst til dig, kommer ikke altid i første forsøg, og det kan tage lidt tid før, du finder den. Til at finde din studierytme, kan du reflektere over følgende: 

 1. 1

  Hvordan arbejder jeg bedst?

  Arbejder du fx bedst i et koncentreret tidsrum fra kl. 8:00 til 16:00? Foretrækker du at arbejde om aftenen eller arbejde i færre timer fordelt ud på alle ugens dage? Reflekter over, hvordan du foretrækker at arbejde. 

 2. 2

  Hvor arbejder jeg bedst?

  Reflekter over, hvilke fysiske rammer (fx ude eller hjemme, alene eller med andre) fungerer bedst for dig, når du skal koncentrere dig?

 3. 3

  Struktur og planlægning

  At være studerende kræver i mange tilfælde, at man har en struktur eller plan. Så overvej nu, hvordan fungerer det bedst for dig, når du skal planlægge noget? Foretrækker du fx at planlægge fra dag til dag eller fra uge til uge? 

 4. 4

  Hvordan får jeg mest ud af undervisningen?

  Reflekter over, hvordan du får mest ud af din undervisning. Får du fx mest ud af undervisningen, når du tager noter eller når du har læst alt materiale forud for en forelæsning? 

Din personlighed spiller måske en rolle

På universitetet er du selv ansvarlig for at strukturere din tid og finde en studierytme, der passer dig. Måden du studerer på vil typisk hænge sammen med din personlighed. På nettet findes forskellige personlighedstest. Disse kan være meget interessante at tage, da de måske kan give dig større indsigt i dig selv og hvordan du studerer bedst og mest produktivt. 

Frihed under ansvar – skab struktur og overblik

Hvis du synes, det er udfordrende at strukturere din tid, kan du prøve at åbne din kalender og skrive alt studierelateret du skal gøre ind i den. På den måde kan du få dig et overblik over dine planer og danne dig et indtryk af, om din kalender virker realistisk eller ej. Hvis den ikke virker overskuelig, så kan du prøve at genbesøge dine gøremål i kalenderen og spørge dig selv:

1.

Er det vigtigt og haster det? Hvis ja, så skal denne opgave prioriteres og udføres først.

2.

Er det vigtigt, men haster det ikke? Så udsæt opgaven en smule.

3.

Er opgaven ikke vigtig, men blot nice-to-do? Så udsæt denne opgave.

Sæt mål for dig selv

Det kan være en god idé, hvis du prøver at sætte dig nogle mål. På den måde hjælper du dig selv til at strukturere din tid, så der kommer balance i din studiehverdag. Mål er forskellige fra person til person, så vær opmærksom på at mærke efter, hvad netop dine mål med studiet er. Et eksempel på et mål kan være, at du gerne vil opnå karakteren 7 i videnskabsteori, eller at du gerne vil læse forud for alle forelæsninger i et semester. Uanset hvad dine mål indebærer, anbefaler vi, at dine mål er:

Specifikke og konkrete

Hvis dine mål er specifikke og konkrete, har du formentligt nemmere ved at "måle", om du har nået dem eller ej.

Ambitiøse og attraktive

Dine mål skal være mål, som du har lyst til at opnå - så overvej, hvad det er, som tiltaler dig!

Realistiske

Selvom målene gerne må være ambitiøse og tiltale dig, så er det vigtigt, at de er realistiske, så de er opnåelige. Sæt gerne en tidshorisont på dine mål, så de bliver mere konkrete.

Der findes ikke én rigtig studierytme

Den optimale studierytme er forskellig fra person til person. Men en optimal studierytme og gode studievaner vil være afgørende for resten af din studietid. Så gør dig selv den tjeneste at afprøve forskellige rytmer.

Inspiration til din studierytme

Fast arbejdstidsrum

Det kan være en fordel at have en fast arbejdstid fx kl. 8-16, som kun bliver brugt på studieaktiviteter. Hvis det ikke kan undgås, så vær bevidst om ”distraktionen” og bevidst om at komme tilbage til studierne igen.

Arbejder du godt i din faste arbejdstid, vil du efterfølgende med god samvittighed kunne lave andre aktiviteter. Og husk pauser i løbet af din arbejdsdag.

Fast arbejdsplads

En fast arbejdsplads er også en fordel, for så slipper du for hver dag at skulle indrette dig og bruge energi på at finde dig til rette i nye omgivelser. For nogle er det en fordel at have et par faste arbejdssteder at veksle i mellem fx hjemme i lejligheden og læsesalen.

Find frem til din personlige studierytme

Mærk efter, hvad der fungerer og flytter dig fagligt og indret dig derefter. Brug et stykke tid i starten af semesteret på struktureret at afprøve forskellige rytmer, indtil du finder den rytme, der passer dig bedst.

En vigtig del af den optimale studierytme er også fritid. Dér lader du dine batterier op, og det forbedrer din indlæring og koncentrationsevne.