Spring til indhold

Eksamens­nervøsitet

Bliver du ofte nervøs eller angst op til en eksamen? Det er helt normalt. På denne side får du nogle gode råd til at arbejde med din nervøsitet, så den fylder mindre.

Få studie- og trivselsvejledning

Eksamens­nervøsitet

Bliver du ofte nervøs eller angst op til en eksamen? Det er helt normalt. På denne side får du nogle gode råd til at arbejde med din nervøsitet, så den fylder mindre.

Få studie- og trivselsvejledning

Kommende arrangementer

På eksamensdagen

Det er vigtigt, at du får en god start på din eksamensdag. Med nogle få aktiviteter på dagen kan du styre din nervøsitet og få en bedre eksamensoplevelse:

  1. Hav god tid

    Sørg for, at du har god tid på eksamensdagen til at nå det, du skal, uden at skulle fare rundt efter det ene og andet i sidste øjeblik. Stå derfor gerne op to-tre timer før din eksamen, så du har god tid til at gøre dig klar.

  2. Vær aktiv

    Er du nervøs, er det bare med at komme af sted på en løbetur, gåtur, i det lokale motionscenter eller andet, der aktiverer din krop.

    For at din hjerne skal kunne præstere optimalt, er det vigtigt, at du motionerer. Du vil dermed brænde noget af nervøsiteten af samtidig med, at du vil føle dig mere frisk og klar i hovedet. Lad din grad af nervøsitet styre, hvor meget du motionerer.

  3. Få energi til hjernen

    Efter din motion og et skønt bad er det meget vigtigt, at du spiser morgenmad, så din hjerne får energi til at kunne præstere. Efter syv-ni timers søvn er dit blodsukker lavt, og din krop en smule dehydreret. Derfor er det vigtigt at spise og drikke rigeligt.

Vidste du at ...

Én ud af fem studerende oplever at blive nervøse op til en eksamen. Eksamensnervøsitet er helt normalt, og måske ville det gavne dig at tale med dine medstuderende om det. 

Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing

Lige inden eksamenen

Husk, at det er dig, det handler om til eksamenen. Det er vigtigt, at du har det godt og føler dig tilpas. Koncentrer dig om dig selv, indtil du har præsteret, hvorefter du kan tænke på de andre gruppemedlemmer. På den måde mister du ikke fokus. 

Her er tre gode råd til at håndtere de sommerfugle, du har tilbage i maven, efter du har taget toppen af nervøsiteten med din forberedelse hjemmefra:

  1. Acceptér din nervøsitet

    Acceptér, at du er nervøs. Sig til dig selv, at det er OK at være nervøs. Ved at acceptere din nervøsitet kan du minimere dens kraft.

  2. Tag dybe vejrtrækninger

    Tag 10-20 dybe vejrtrækninger, og kom af med anspændtheden og ubehaget.

  3. Hop på stedet

    Tag små fjedrehop på stedet i 5-10 minutter, inden du skal på. Slap så meget af i armene som muligt og hop. Det lyder mystisk - men det hjælper! Når du hopper på denne måde, vil du opleve, at dine muskler slapper af, dit åndedræt vil være dybere, og dine spændinger i nakken og skuldrene vil aftage.

Eksamensangst

Hvis du er en af dem, der ikke blot bliver nervøs op til en eksamen, men oplever eksamensangst, så kan du have gavn af øvelsen "Skriv angsten væk".

Det er videnskabeligt bevist, at én af de bedste måder at håndtere sin angst på er ved at skrive den væk. Sådan gør du:

  1. Sæt dig i ro og mag, og beskriv din angst sort på hvidt.

  2. Krøl papiret sammen, og kast det i skraldespanden.

Ved at beskrive din angst kan du nemmere forholde dig til den, og den virker dermed ikke så skræmmende længere. Ved hjælp af dette simple trick kan du hjælpe dig selv med at blive overbevist om, at det ikke er så slemt, som du tror.

Find flere gode eksamensråd i denne folder.

Tal med en studie- og trivselsvejleder

Har du spørgsmål til, hvordan du kan arbejde med din eksamensnervøsitet eller -angst? Eller kunne du bare godt tænke dig nogen at tale med?

Kontakt studie- og trivselsvejledningen.