Spring til indhold
ForsidePraktiskIT-værktøjer

IT-Værktøjer

Generativ AI på AAU

Lagt online: 30.05.2023

Digitale værktøjer og tjenester der baserer sig på generativ AI, f.eks. ChatGPT, kan være en brugbar og nyttig ressource for dig som studerende. Der er dog en række forhold, som du skal være opmærksom på, som regulerer og vejleder, hvordan du kan anvende generativ AI på forsvarlig og optimal vis.

IT-Værktøjer

Generativ AI på AAU

Lagt online: 30.05.2023

Digitale værktøjer og tjenester der baserer sig på generativ AI, f.eks. ChatGPT, kan være en brugbar og nyttig ressource for dig som studerende. Der er dog en række forhold, som du skal være opmærksom på, som regulerer og vejleder, hvordan du kan anvende generativ AI på forsvarlig og optimal vis.

Hvad er generativ AI?

“Generativ AI er en gren af kunstig intelligens, der beskæftiger sig med at skabe eller generere nyt indhold baseret på eksisterende data. Det bruger avancerede maskinlæringsalgoritmer til at lære mønstre og strukturer i data og derefter generere nye, realistiske eksempler baseret på denne viden.” (OpenAI. (2023). ChatGPT (May 12 version) ChatGPT 3.5.)  

Generativ AI tjenester er baseret på en type af kunstig intelligens, der ved hjælp af input fra et menneske eller et system kan generere indhold som f.eks. tekster, billeder og tale. Siden lanceringen af ChatGPT i 2022, er antallet af generativ AI tjenester steget betydeligt og det samme er antallet af brugere på disse platforme.

I nedenstående video kan du høre lektor Johannes Bjerva fra Institut for Datalogi fortælle hvad ChatGPT er, og hvad den er god til.

Hvad er ChatGPT?

Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing

Hvad er ChatGPT?

I AAU Micro-modulet 'Introduction to generative AI & ChatGPT' kan du blive klogere på hvordan generativ AI fungerer.

Hvordan må jeg bruge generativ AI?

Det er vigtigt, at du som studerende på Aalborg Universitet (AAU) er bekendt med, hvordan du må og ikke må anvende generativ AI tjenester i forbindelse med dit studie. Du skal være opmærksom på, at det som udgangspunkt ikke er tilladt at anvende generativ AI ved eksamen, medmindre det fremgår eksplicit af modulbeskrivelsen som et tilladt hjælpemiddel. Du kan se tilladte hjælpemidler i modulbeskrivelserne, der fremgår af studieordningen for din uddannelse.

God (videnskabelig) praksis omkring generativ AI

Generelt gælder for god videnskabelig praksis, at du aldrig fremsætter idéer eller udsagn, der ikke er dine egne, uden at lave tydelig kildeangivelse. Dette gælder også for brug af generativ AI.

Det kan ligeledes være nyttigt at orientere dig om de tre grundlæggende principper for god videnskabelig praksis; ærlighed, gennemsigtighed og ansvarlighed, som defineret i Den danske kodeks for integritet i forskning (2014). 

Gå til Universitetsbibliotekets sider om generativ AI, for at læse mere om god videnskabelig praksis.

Hvad skal jeg være særligt opmærksom på, hvis jeg bruger generativ AI platforme?

Hvis du bruger generativ AI og andre online tjenester, f.eks. ChatGPT, så vil leverandøren af tjenesten behandle dine personoplysninger samt muligvis det input, som du vælger at uploade til tjenesten.  

Inspiration til brugen af generativ AI

Generativ AI kan være en værdifuld ressource i studiearbejdet. Generativ AI kan, hvis det bruges med omtanke og ansvarlighed, være en stor hjælp til at forstå komplekse tekster og hjælpe dig til at løfte din faglighed.

Du kan f.eks. bruge chatbots til:

  • At få feedback på din skriftlige fremstilling
  • At lave sammendrag af bøger og tekster
  • At genere nye ideer
  • At få afklaring af begreber
  • Som en opponent

Dette er langt fra en udtømmende liste. Hvis du er helt ny til generativ AI, kan du med fordel gennemgå: