Nyhed
Kamilla og Sophia vil revolutionere vores syn på affald
Lagt online: 15.10.2024

Nyhed
Kamilla og Sophia vil revolutionere vores syn på affald
Lagt online: 15.10.2024

Kamilla og Sophia vil revolutionere vores syn på affald
Nyhed
Lagt online: 15.10.2024
Nyhed
Lagt online: 15.10.2024
Af Torben Haugaard Jensen, AAU Kommunikation og Public Affairs.
Foto: Louise Karin Hansen
Havplast er en global udfordring, der forurener verdenshavene og truer dyrelivet. Plastik i havet binder kemikalier til sig, som er skadelige for fisk og skaldyr – og dermed også for mennesker.
Ifølge tal fra FN’s Miljøprogram UNEP ryger cirka 11 mio. tons affald hvert år i havet. En stor del af affaldet er plastik, som havet skal bruge flere hundrede år på at nedbryde.
Men kunne man ikke genbruge havplasten? Det satte Kamilla Strand-Holm Schmidt og Sophia Rytter Møller sig for at undersøge.
Under deres studietid på Industrielt Design udviklede de i løbet af blot ti dage en fyrfadsstage af smeltet havplast i deres studielejligheder.
Det blev starten på et kommercielt eventyr, for fyrfadsstagerne fik snart ben at gå på.
"De blev udsolgt på bare ti minutter," siger Kamilla Strand-Holm Schmidt, som hurtigt fik blod på tanden. Derfor startede hun og Sophia Rytter Møller virksomheden SoKa Design Studio I/S, der omdanner affald til designprodukter.
Kamilla Strand-Holm Schmidt og Sophia Rytter Møller har været venner siden børnehaven, og de har altid haft en fælles passion for både design og miljøet. På Industrielt Design fik de mulighed for at kombinere de to ting.
Fyrfadsstagerne af smeltet havplast er deres første kommercielle produkt. Men ambitionerne stopper ikke her: De to iværksættere vil ændre vores forbrugsvaner og revolutionere vores forståelse af affald.
Planen for fremtiden er at transformere flere forskellige typer af affaldsmaterialer til æstetiske og brugbare produkter. Genbrug af affald har nemlig flere fordele, siger Kamilla Strand-Holm Schmidt.
”Vi reducerer ikke blot mængden af affald; vi mindsker også behovet for nye råmaterialer. Vores mål er at inspirere andre til at se potentialet i det, der ofte bare ses som affald.”
Kamilla Strand-Holm Schmidt og Sophia Rytter Møller tilmeldte sig forløbet Praktik i Egen Startup på Aalborg Universitet, hvor de fik den nødvendige støtte til at videreudvikle deres projekt.
Forløbet gav dem værktøjer til at arbejde systematisk og kreativt med deres produktudvikling. Støtten har været helt afgørende for startuppen.
"Vi har lært alt fra økonomistyring til markedsføring sideløbende med studierne og designarbejdet. Det har været krævende, men samtidig det hele værd. Uden forløbet havde vi måske ikke været her i dag," siger Sophia Rytter Møller.
De to unge iværksættere arbejder i dag på deltid som forskningsassistenter ved Design Lab, AAU, mens de fortsætter arbejdet med SoKa Design Studio.
De vil gerne lære andre at skabe produkter af restmaterialer og afholder nu workshops, hvor deltagerne selv kan prøve kræfter med den bæredygtige produktudvikling.
Deres workshops er blevet populære, og det har vakt en drøm for fremtiden.
"Vi vil skabe en bevægelse, hvor bæredygtighed og innovation går hånd i hånd og ændrer hele forbrugerkæden. Folk skal se værdien i materialer, som ellers ville blive smidt ud. Bæredygtighed skal være en del af alles hverdag," siger Sophia Rytter Møller.