Det gode spørgsmål

Det gode spørgsmål

Hvordan stiller jeg gode spørgsmål?
Det kan være langt mere kraftfuldt end en elevatortale eller et pitch, for det gode spørgsmål indeholder det, et godt pitch også gør: Det viser en faglig forståelse og relaterer sig til modtagerens interesse- eller vidensfelt. Men det indeholder mere end et pitch, fordi det inviterer til dialog og dermed en naturlig lejlighed til, at både du og den anden part lærer noget og kan bringe jeres viden og kunnen på bordet.
Gode spørgsmål er derfor gode at have på hånden – både hvis du skal stille dem til virksomhedsrepræsentanter, dine undervisere eller til dig selv.
Hvad kendetegner et godt spørgsmål?
Her er nogle forslag til, hvad et godt spørgsmål kan være. Det er ikke en facitliste, men måske kan listen inspirere dig til at stille bedre spørgsmål.
Det gode spørgsmål…
- udspringer gerne af en reel undring
- er præcist
- er relevant
- inviterer til refleksion
- skal være interessant for modtageren
- stiller modtageren i et godt lys som dén, der har svaret – uden at udstille din egen ”uvidenhed”
- kan måske ikke besvares, men kan lede til et bedre modspørgsmål
- har ikke et åbenlyst svar
Du kan også have et formål med spørgsmålet, som ligger uden for selve spørgsmålets indhold. Fx at starte en dialog med én, du gerne vil i dialog med. Du kan også holde dialogen i gang med et godt spørgsmål.
Hvor kan jeg bruge gode spørgsmål?
Du skal vise dine kompetencer, når du taler med fx en potentiel arbejdsgiver eller projektsamarbejdspartner. Vis derfor din indsigt i virksomhedens fagområde og situation i de spørgsmål, du stiller. Den uudtalte viden, der er grundlaget for et godt spørgsmål, viser din faglige kunnen.
Hvordan kommer jeg i gang med at stille gode spørgsmål?
Research er det bedste grundlag for et godt spørgsmål – som med så meget andet.
Så inden du går i gang, er det en god idé at få så meget viden som muligt om dén eller dét, du vil stille spørgsmål til. Du bliver tit nysgerrig på mere, når du ved bare en lille smule, og så kommer spørgsmålene måske af sig selv.
Hvordan kan jeg blive god til at svare på spørgsmål?
Skab refleksion og idéer hos dig selv ved at stille dig selv spørgsmål.
Du bliver bedre til at svare på spørgsmål, når du kan stille bedre spørgsmål til dig selv. Så kom i gang og start en samtale med dig selv.
Få en snak med AAU Karriere
Under hele din tid som studerende på AAU kan du gratis få karrierevejledning om alt, der har med din karriere at gøre. Du er måske i tvivl om, hvad du kan med din uddannelse, hvordan du kan sætte ord på dine kompetencer, eller måske har du brug for professionelle øjne på dit cv.
Kontakt karrierevejlederne og få en snak om lige præcis det, du har brug for.