Spring til indhold

Lukket for optag

Materials Technology, Specialisering

Lukket for optag

Materials Technology, Specialisering

Obs! Der optages ikke studerende på denne uddannelse fra 2022

Du kan i stedet søge ind på en af specialiseringerne på Physics and Technology:

Du lærer at udvikle fremtidens materialer ved at kombinere viden om fysik, kemi, nanoteknologi og materialemekanik

Specialiseringen i Materials Technology giver dig et dybtgående kendskab til forskellige ingeniørmaterialer såsom plast, kompositmaterialer, keramiske materialer, stål og legeringer samtidigt med, at du opnår en solid kompetenceprofil inden for områder, der omhandler deformationer og styrkeberegninger.

Specialiseringen giver dig en videnskabelig forståelse for de problemstillinger, som produktionsvirksomheder, rådgivende ingeniørvirksomheder, certificerings selskaber og forskningsinstitutioner møder i forbindelse med fremstilling og anvendelse af materialer, og du bliver i stand til at omsætte denne viden i professionel praksis. Uddannelsen er tværfaglig og indeholder elementer fra fysik, kemi, nanoteknologi og traditionel maskinkonstruktion.

Vi havde rig mulighed for at udføre mange forskellige forsøg, der hver viste enkelte brikker af et samlet puslespil. derfor gjaldt det om at sammenligne de forskellige forsøg til et samlet billede, der kunne bruges til mere end bare at forstå materialet

Anders Noel Thomsen, tidligere studerende, nu ph.d.-studerende ved AAU

Igennem hele uddannelsen bliver du opfordret til tæt kontakt til erhvervslivet gennem projektarbejdet, hvor du og din projektgruppe finder løsninger på udfordringer i relation til materialeteknologi. Alle projekterne tager udgangspunkt i problemstillinger fra det virkelige liv og er tilrettelagt sådan, at I hele tiden udfordres til at tænke kreativt, systematisk og innovativt.

Uddannelsen er et fuldtidsstudium, og studieformen er som på AAU’s andre uddannelser karakteriseret ved problembaseret projektarbejde i grupper. Dette medfører bl.a., at du som studerende skal forvente at arbejde tæt sammen med andre studerende hovedparten af tiden, ligesom det vil være et krav, at du møder frem stort set dagligt og tilbringer det meste af dagen på universitetet.

I projektarbejdet på AAU får man rig mulighed for at undersøge forskellige materialer og følge egne interesser

Anders Noel Thomsen, tidligere studerende, nu ph.d.-studerende ved AAU

Fagligt indhold

På specialiseringen i Materials Technology (Materialeteknologi) kommer du til at arbejde med avancerede ingeniørmaterialer som bl.a. stål, metaller, polymerer og kompositter. Du lærer at udvikle, undersøge og at udvælge de rigtige materialer til produkter. Din viden baseres på teori og praksis fra fagområderne fysik, kemi, nanoteknologi, materialemekanik samt styrkelære.

På 1. og 2. semester bruger du halvdelen af din studietid på kurser og den anden halvdel på projektarbejde i selvvalgte grupper - ofte i samarbejde med højteknologiske virksomheder. I projekterne kommer du til at gå i dybden med komplekse og ofte tværfaglige problemstillinger.

Du lærer om fx:

  • Metalliske materialer
  • Metaller og legeringer
  • Kontinuummekanik
  • Mikromekanik
  • Brudmekanik og udmattelse
  • Polymerer og polymer kompositter
  • Polymerkemi
  • Simulering og måling af materialeopførsel

Uddannelsen er engelsksproget og veksler mellem forelæsninger, laboratoriearbejde og projektarbejde. Du har også mulighed for et udlandsophold, enten i en udenlandsk virksomhed eller på et udenlandsk universitet.

I undervisningen er indlagt laboratorieøvelser som en del af kurserne. I visse kurser danner laboratorierapporter grundlaget for evalueringen til eksamen. I kurserne vil man stifte bekendtskab med traditionel optisk mikroskopi, men også Raman spektroskopi, FTIR og forskellige dynamiske og termiske analysemetoder vil blive introduceret og anvendt.

Semesteroversigt

Virksomheds- og udlandsophold

På kandidatuddannelsens 3. semester har du en række forskellige muligheder. Du kan vælge imellem:

  • Et virksomhedsophold (projektorienteret forløb), hvor du er med til at løse virkelige problemer for organisationen og ikke kun deltage i den daglige drift af virksomheden. I løbet af opholdet udarbejder du et projekt, som tager udgangspunkt i en eller flere af de arbejdsopgaver, du tager del i. Virksomhedsopholdet kan være i en virksomhed i enten Danmark eller udlandet
  • Et studieophold, hvor du tager et semester på et andet dansk eller et udenlandsk universitet
  • Et sædvanligt semesterforløb med projekt og kurser på AAU
  • Et projektarbejde, som udarbejdes på AAU, og som strækker sig over to semestre, så det bliver dit speciale (lang afgang)

AAU har samarbejdsaftaler med universiteter over hele verden, ligesom fagmiljøet bag uddannelserne også har en lang række internationale kontakter i forbindelse med virksomhedsaftaler.

Læs mere om hvordan du planlægger et ophold på et andet universitet her.

Materialeteknologi er fundament for så meget andet, uanset om du arbejder med vindmøller eller bleprodukter

Mikael Staal Axelsen, Administrerende Direktør i Fibertex Personal Care

Job & karriere

Som færdiguddannet civilingeniør i Materials and Nanotechnology med specialisering i Materials Technology (Materialeteknologi) kan du varetage funktioner som udviklings -og produktionsingeniør, specialist, projektleder, produktions- eller udviklingschef i både private og offentlige virksomheder, hvor et indgående kendskab til materialers egenskaber, fremstillings- og bearbejdningsmetoder såvel som samspillet mellem disse udgør en central del af jobbet. 

Du kan få job i både danske og internationale industrielle produktionsvirksomheder, rådgivende ingeniørvirksomheder, certificeringsselskaber samt forskningsinstitutioner.

Eksempler på arbejde